Δεν βλέπει καμία πρόοδο στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Κουλέμπα αναφέρθηκε στις συνομιλίες όταν του ζητήθηκε από το Bloomberg να τοποθετηθεί μετά από προηγούμενη σχετική δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συμβιβαστεί ως προς το ουδέτερο καθεστώς εάν προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Κουλέμπα είπε ότι οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου αυτή την εβδομάδα μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν έφεραν καμία πρόοδο.

«Υπήρξε μηδενική πρόοδος στις συνομιλίες, επομένως είναι δύσκολο για μένα να καταλάβω σε τι είδους πρόοδο αναφέρεται ο πρόεδρος Πούτιν», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός σήμερα Παρασκευή.

Για την ουδετερότητα

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Ρωσίας να παραμείνει ουδέτερη. «Εάν δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούμε να οικοδομήσουμε γύρω μας κάτι σαν αυτά που προσφέρει το ΝΑΤΟ, με χώρες που μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας», σημείωσε.

Να υπογραμμίσουμε ότι νωρίτερα ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης με τον Λουκασένκο είχε πει πως υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.