Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι μπορεί να κάνουν χρήση χημικών όπλων»

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

Επιστολή

Σημειώνεται ότι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον διακυβερνητικό Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τον ίδιο τον οργανισμό «OPCW» προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο κατεχόμενο Ντόνετσκ ενδέχεται να κάνουν χρήση χημικών όπλων για να προελάσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινά κατεχόμενο Ντόνετσκ οι κατακτητές μοιράζουν μάσκες αερίων στους ντόπιους αγωνιστές και τον ρωσικό στρατό. Υπάρχει πιθανότητα προβοκάτσιας, όπως η ανατίναξη βιομηχανικών δεξαμενών με χημικά», έγραψε ο Maksym Kononenko, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον οργανισμό OPCW σε επιστολή που δημοσίευσε η «Jerusalem Post».

«Δεν έχουμε χημικά»

Ο Kononenko πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τότε πιθανότατα θα κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για αυτή τη δολιοφθορά κατά του άμαχου πληθυσμού. Δηλώνουμε ότι, σε αντίθεση με τους Ρώσους κατακτητές, η Ουκρανία δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους. Δεν έχουμε χημικά όπλα και -σε αντίθεση με τη Ρωσία- δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε ποτέ» και τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα».

Η Μόσχα κατηγορεί το Πεντάγωνο

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδότησαν πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.

«Κρυφή εξάπλωση»

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση που έκανε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».