Στον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, αναφέρθηκε, μέσα από το MEGA, ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Θεόδωρος Λιόλιος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες» έγραψε στο Twitter και… σήμανε παγκόσμιο συναγερμό.

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Όπως αποκάλυψε ο κ. Λιόλιος στην εκπομπή «Live News», αναφορικά με τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την Ελλάδα.

«Για να προκληθεί μια διαρροή που θα φτάσει στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει μια πυρκαγιά πολλών ημερών, να υπάρχει βομβαρδισμός με τεράστιες ποσότητες» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα πυρομαχικά που έχει γεμίσει η περιοχή, ο κ. Λιόλιος εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς όπως είπε  δεν γίνεται αποναρκοθέτηση εύκολα και εκτίμησε πως θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον.

Δείτε όσα είπε ο κ. Λιόλιος