Οι οικονομίες της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να απορροφήσουν ένα «κύμα» 550 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέρχεται από το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας, εάν οι τιμές παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της JPMorgan.

Το συγκεκριμένο ποσό αντανακλά σχεδόν ισοδύναμη αύξηση των συνδυασμένων λογαριασμών για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Το εισοδηματικό σοκ στο οποίο αναφέρεται η επενδυτική τράπεζα αντιστοιχεί στο 4,5% της ετήσιας παραγωγής της ευρωζώνης.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση παρέχει μια γεύση της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς προσπαθούν να πιέσουν τη Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου της.

Σημειώνεται ότι οι τιμές ενέργειας είχαν ήδη πάρει την αναφορά πριν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει στη Σύνοδο των Βερσαλλιών, που ξεκινά αύριο.

Πηγή: ΟΤ