Με άστατο καιρό θα κυλήσει η εβδομάδα που έρχεται καθώς βαρομετρικό χαμηλό έχει αρχίσει και μετατοπίζεται στο ανατολικό Αιγαίο όπου έχουμε έντονες βροχές και καταιγίδες.

 Μαρουσάκης: Από την Τετάρτη τα χιόνια στην Αττική – Μέχρι τις 15 Μαρτίου ο χειμώνας

Για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα φέρει χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας έκανε λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας για τον καιρό των επόμενων ημερών και υποστηρίζοντας ότι τα φαινόμενα – βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις- θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές της ερχομένης εβδομάδας.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό θα παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, ο οποίος ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή σε Πελοπόννησο, κεντρική Στερεά προς Θεσσαλία, Εύβοια, νησιά Αιγαίου και Κρήτη

Όπως εξήγησε όλα οφείλονται σε ένα πεδίο υψηλών πιέσεων στην κεντρική Ευρώπη που θα ωθήσει τις πολικές μάζες από Ρωσία και Ουκρανία προς την περιοχή μας.

«Ο καιρός θα έρχεται από τη βορειοανατολική ευρώπη, αναμένεται μια πολική μπάλα, μια κλειστή περιοχή που θα επικρατήσουν ψυχρές μάζες και η οποία θα στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας και θα αλληλοεπιδρά με τις θαλάσσιες μάζες και θα δημιουργεί αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πολική μπάλα θα μας απασχολεί από τις επόμενες ώρες καθώς θα παίρνει υγρασία και θα σχηματίζει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά.

Για αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα και «σιγά- σιγά θα έχουμε και χιονοπτώσεις προς κεντρικά και ανατολικά τμήματα ενώ στην Αττική θα πέσου τα πρώτα χιόνια προς το βράδυ στα βόρεια προάστια».

Από την Πέμπτη η κακοκαιρία θα απασχολεί περιοχές του κεντρικού, ανατολικού και νότιου τομεα της χώρας ενώ θα δούμε χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στις πόλεις, είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνοντας λόγο για τσουχτερό κρύο και ισχυρός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα με θερμοκρασίες μέχρι -15 βαθμούς Κελσίου το πρωί.

Αρναούτογλου: Μαρτιάτικος χιονιάς από τη Μακεδονία έως και την Κρήτη

Μπορεί ο Μάρτιος να είναι τυπικά ο πρώτος μήνας της άνοιξης όμως προβλέπεται να είναι πολύ παγωμένος, με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους από τη Μακεδονία έως την Κρήτη σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Στη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook (7/3) ανέφερε ότι ότι το θερμόμετρο θα πέσει και θα χιονίσει ακόμα και στην Κρήτη!

Η ανάρτηση

«Μαρτιάτικος χιονιάς από τη Μακεδονία έως και την…Κρήτη μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε- Παγωνιά έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας !!!

Σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς αναμένεται να μπει η χώρα προς τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε καθώς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών με χιονοπτώσεις η δυναμική και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τα χιονια να κατεβαίνουν προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας εκτός απο την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου – Κυκλάδες αλλά πιθανότατα και σε περιοχές της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά ριχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!
Μάρτης- γδάρτης λοιπόν..
Από αύριο Τρίτη.. λεπτομέρειες στα 15λεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3
Για να μη χάνετε τον…καιρό σας.
Με εκτίμηση και καλή Σαρακοστή!

Γιάννης Καλλιάνος: Τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία – Χιόνια και στην Αττική

Χιόνια και στην Αττική «βλέπει» και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος από την Πέμπτη, καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει τσουχτερό κρύο αλλά και χιονόπτωση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Γιάννης Καλλιάνος στην πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Αττική αλλά δεν θα είναι ούτε έντονες ούτε ασθενείς. Μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «Ο χιονιάς της Αττικής που έρχεται θα στεναχωρήσει και εκείνους που περιμένουν χιονοστιβάδες στο Σύνταγμα αλλά και εκείνους που περιμένουν απλές νιφάδες στα βόρεια προάστια».

Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά των μετεωρολόγων που «τσακώνονται» για το ποιος θα κάνει τη σωστή πρόβλεψη για τα χιόνια στην Αττική.

Τέλος σημειώνει πως το κρύο θα είναι τσουχτερό και παρατεταμένο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές σε κάποιες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας και καταλήγει λέγοντας με νόημα πως «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα».