Μακρά συζήτηση με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν στη Μαριούπολη και στην ασφάλεια του Έλληνα προξένου, που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη, είχε στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα».

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, εξέφρασε τις βαθιές του ευχαριστίες στους Έλληνες διπλωμάτες που, με κίνδυνο της ζωής τους, προσπάθησαν να απομακρύνουν Έλληνες πολίτες και ομογενείς από την Ουκρανία, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως πραγματοποίησαν μια γενική επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης: «Η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές πτυχές τους».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντησή του στο Λονδίνο με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ένας πολύ σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης.

«Ήταν η τέταρτη φορά που συναντήθηκα με Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή την περίπτωση με τη Λιζ Τρας, τα σχεδόν τρία χρόνια που είμαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, συναντηθήκαμε κάτω από το κράτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζητήσαμε τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που η εισβολή αυτή δημιουργεί, τόσο για τις χώρες μας, όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Σαχέλ, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης και για το πώς μπορεί η ανθρωπότητα να βγει από αυτή την τεράστια περιπέτεια που μας έβαλε η ρωσική εισβολή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.