Για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για αυτό των εκλογών πριν από το καλοκαίρι ετοιμάζεται η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη ετοιμάζονται να επιδοθούν  σε ένα αγώνα δρόμου για να έχουν ολοκληρωθεί, πριν το Πάσχα, οι διαδικασίες ανασυγκρότησης των οργανώσεων του κόμματος που θα τεθούν σε εκλογική ετοιμότητα. Παράλληλα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας των ψηφοδελτίων στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία.

Τι λένε για εκλογές –αλλαγή εκλογικού νόμου

Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως συνηθίζει, πραγματοποίησε ένα κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Ζητούσε την εκτίμηση τους για το νέο σκηνικό που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στον Τύπο είχαν αρχίσει και πάλι να διαρρέουν σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Ανδρουλάκης βρέθηκε ενώπιον διαφορετικών εκτιμήσεων. Υπήρχαν στελέχη που υποστήριξαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να πάει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών όσο πιο κοντά γίνεται, στη λήξη της τετραετίας.  Όμως, η πλειοψηφία των συνομιλητών του, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάλπες ακόμα και τον Μάιο». Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι η λήξη του πολέμου σε συνδυασμό με την λήξη και της πανδημίας, δίνει την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου, να μιλήσει για το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός νέου, θέτοντας τα διλλήματα για το μέλλον της χώρας, με κύριο την ανάγκη ύπαρξης κυβερνητικής σταθερότητας, σε ένα κόσμο αβεβαιότητας.

Παράλληλα με τα εκλογικά σενάρια από τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν περνάνε απαρατήρητη η επαναφορά των σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα οποία αποδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου, για την ακρίβεια σε όσους πιέζουν τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. «Δεν νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει μια τέτοια κίνηση» αναφέρουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «θα αποτελεί μια πρωτοφανή παραδοχή πολιτικής αδυναμίας, την οποία φυσικά θα αξιοποιήσουμε»

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί από το ΠαΣοΚ, με τρόπο επιθετικό που εκτός των άλλων θα αναδείξει ότι η θεσμικότητα αυτής της κυβέρνησης εξαρτάται από τα κομματικά της συμφέροντα.

Ο σχεδιασμός

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγε πίσω τους σχεδιασμούς που είχαν εκπονηθεί. Ο προγραμματισμός της Χαριλάου Τρικούπη προέβλεπε την πραγματοποίηση μιας μεγάλης εκδήλωσης (πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου) κατά την οποία θα παρουσιαζόταν το εγχείρημα της αυτοργάνωσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καλούσε τους πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία εκλογής αρχηγού, να δημιουργήσουν ένα ακόμα πολιτικό γεγονός με τη συμμετοχή τους και στις διαδικασίες συγκρότησης του νέου κόμματος. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα αποτελέσει το εργαλείο επικοινωνίας του κόμματος με την κοινωνία