Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο Θάνατος παραμονεύει παντού· στις σφαίρες, στις βόμβες, στα τανκς, στα αεροπλάνα – τελικά τον βλέπεις και στα πρόσωπα όλων όσοι βρίσκονται γύρω σου:  καθένας μπορεί να σε σκοτώσει για να γλιτώσει ο ίδιος. Οι άνθρωποι γίνονται πανικόβλητες μηχανές αυτοσυντήρησης, αγριεμένα πλάσματα που γαληνεύουν κάπως μόνο όταν σκοτώνεται κάποιος άλλος· και επειδή οι ίδιοι γλίτωσαν και επειδή οι απειλές λιγόστεψαν κατά μία.

Συντρίμμια γέφυρες, δρόμοι, κτίρια, πραγματικότητες και όνειρα. Σε βαθιά υπόγεια, δίπλα στις γραμμές του μετρό μεταφέρεται η ζωή από την επιφάνεια του πλανήτη. Οι τρωγλοδύτες σώζονται, ό,τι φωτίζει το φως του ήλιου και τα λέιζερ των όπλων που σκοπεύουν πεθαίνει.

-Ενα εκατομμύριο ταπεινωμένους, δυστυχισμένους αλλά ζωντανούς Ουκρανούς έχει μετρήσει η Ανώτατη Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στην Πολωνία οι μισοί, οι υπόλοιποι μεταξύ Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Σλοβακίας – και Ρωσίας, δεν εμπιστεύονται όλοι οι κάτοικοι των «απελευθερωμένων» ανατολικών επαρχιών τον ζήλο των ρωσικών στρατευμάτων που έτρεξαν να τους προστατεύσουν. Γυναίκες, παιδιά, γέροντες και γερόντισσες, οι άνδρες 18-60 πρέπει να μείνουν να πολεμήσουν.

Τους πρόσφυγες μετράει ο ΟΗΕ, οι αντίπαλοι μετρούν τους νεκρούς και τραυματίες του εχθρού· οι δικοί τους, είναι η αόρατη στρατιά που οδηγεί στη νίκη.

-Ξεστράτισε ο Θάνατος, έφθασε ως εμάς, στην Ανδραβίδα· ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια. Κανείς, διαβάζω, δεν ξέρει πώς και γιατί· λες και δεν γίνεται πόλεμος παραδίπλα.

 

Συνήθεια είναι όλα

Το 2003 είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα οι μεγάλοι θεωρητικοί: «ο πρώτος πόλεμος που παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση!». Είκοσι χρόνια μετά, ξανά ανοιχτό το στόμα: «ο πρώτος πόλεμος που παρακολουθούμε μέσα από το TikTok!». Ενδιαμέσως, κατά τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη που ήταν σφοδρή βαρυχειμωνιά, είχαμε διαβάσει χιλιάδες εγκώμια για τις απελευθερωτικές δυνατότητες του Twitter, του αγαπημένου τηλεβόα του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων.

Τελικώς, θα μένουμε μονίμως με το στόμα ανοιχτό, χασμώμενοι. Oλα θα τα έχουμε δει, δεν θα μας εκπλήσσει τίποτα, θα τα έχουμε συνηθίσει όλα.

-Θυμάμαι τότε, στον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου του Δεύτερου Μπους, οι δημοσιογράφοι ήσαν embedded, ενσωματωμένοι στις στρατιωτικές μονάδες. Eπρεπε οι στρατιωτικοί να εγκρίνουν ποιες εικόνες και λέξεις θα έφευγαν.

Τώρα στέλνει ο καθένας εικόνες και βίντεο – ακόμα και από αερομαχίες βιντεοπαιχνιδιών – ισχυριζόμενος πως είναι από τη Χερσώνα ή το Κίεβο. Τα Γενικά Επιτελεία αχρηστεύθηκαν, ο καθένας μπορεί να πυροβολεί την αλήθεια.

-Χερσών, Μαριούπολις, Μελιτόπολις, Σεβαστούπολις, Οδησσός, Συμφερούπολις, … κινδυνεύουν ή υποφέρουν. Συγκινούμαι με τα τόσα ελληνικά ονόματα που διαβάζω. Νόμιζα πως είναι κατάλοιπα αρχαιοελληνικά, αποικίες που διαιωνίστηκαν οι ονομασίες και τα ερείπιά τους.

Αλλά είναι δημιουργήματα του «Ελληνικού Σχεδίου» της Αικατερίνης της Μεγάλης, που ήθελε να ιδρύσει τη «Νέα Βυζαντινή Αυτοκρατορία», να απλώνεται από τον Δούναβη ως τον Ισθμό της Κορίνθου, με πρωτεύουσα το Tsarograd ή Κωνσταντινούπολη ή Ιστάμπουλ και αυτοκράτορα τον γιο της, καταλλήλως βαπτισθέντα «Κωνσταντίνο». Η ίδια θα επόπτευε από την «Τρίτη Ρώμη».

Eτσι βρέθηκαν στην Κριμαία από τον Πόντο οι σημερινοί πολιορκούμενοι Μαριουπολίτες που πήραν τον δρόμο της σωτηρίας προς τα μακρινά μέρη μας, έτσι γέμισε Γραικούς η Οδησσός και έγινε η Φιλική Εταιρεία. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι μπολσεβίκοι ήθελαν το αντίθετο, να γεμίσουν τον κόσμο Μόσχες, το όνειρο της Αικατερίνης ανέλαβαν για λογαριασμό τους Βενιζέλος, Κωνσταντίνος, Γούναρης και λοιποί. Πενθούμε φέτος για την εκατοστή επέτειο της συντριβής τους και για τα εκατομμύρια προσφύγων.

-Πάνε όμως όλα αυτά διότι ο Πατροαλέξης Τσίπρας μίλησε στη Bουλή και στο τουίτερ, με σοφία Πατροκοσμά Αιτωλού: «Η Ελλάδα είναι και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Δεν είμαστε ΚΑΙ εμείς Δύση, όπως μας είπατε σήμερα, κύριε Μητσοτάκη. Είμαστε η Κοιτίδα του δυτικού και του οικουμενικού πολιτισμού. Και το πού ανήκουμε έχει εδώ και δεκαετίες κριθεί οριστικά. Ανήκουμε στους Ελληνες».

Καταρχήν, η θεωρία της «Στροφής 360ο» επαληθεύεται: είμαστε από όπου φυσήξει ο άνεμος, καβάλα σε καλαμένια θερμοκοιτίδα που περιφέρεται από τους ανέμους με το μωρό να κοιμάται ύπνο δίκαιο – που ίσως το ξυπνήσει γκρεμίζοντάς το στο έδαφος σφοδρή ριπή ανέμου.

ΠΦΑ = Πάντα Φυσάει Ανεμος

Στο Μοντενέγκρο, έκαναν διαδήλωση υπέρ της ρωσικής εισβολής. Κάτι νούμερα με δερμάτινα μπουφάν, διακοσμημένα με σταυρούς και δικέφαλους αετούς που τους στεφανώνουν κορόνες, με υδρόγειο και σπαθί στα νύχια τους.

Μοτοσικλετιστές ήσαν οι διαδηλωτές· θα τρέχουν στον ακριβότερο αυτοκινητόδρομο του κόσμου, μήκους 170 χιλιομέτρων και κόστους 1 δισ. ευρώ. Τα έδωσαν οι Κινέζοι, δανεικά κι αγύριστα, στον Μίλο Τζουκάνοβιτς, εδώ και 30 χρόνια μονίμως πότε πρωθυπουργό, πότε πρόεδρο της μίνιμαλ χώρας.

-Σε αυτόν τον Βορρά, εγώ δεν ανήκω· ας τον χαίρεται όλον ο Πατροαλέξης Τσίπρας. Κρίμα που δεν ζει ο Μανώλης Γλέζος, να υλοποιήσουν μαζί το παλιό μεγαλοφυές σχέδιό του για τη ΒΟΚ, τη Βαλκανική Οικονομική Κοινότητα στην οποία θα έπρεπε να μετέχει η Ελλάδα αντί της ΕΟΚ.

Τι έχουμε ακούσει, τι ακούμε και τι έχουμε να ακούσουμε από εθνικούς ήρωες και πρωθυπουργούς… Νομίζω ότι πρωτοπόρος της ιδεολογίας «ΟΦΑ» – που μετά έγινε ΠΦΑ, «Πάντα Φυσάει Ανεμος – ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος περί το 1807 ήθελε να γίνει στρατηγός του Ναπολέοντα, να κατακτήσουν μαζί την Πελοπόννησο.

Επειδή οι Γάλλοι τον αγνόησαν ως ασήμαντο, έγινε αξιωματικός των Αγγλων και κυνηγούσε του Γάλλους να τους διώξει από τα Επτάνησα – κάνοντας και πειρατικές επιδρομές σε ελληνικά χωριά, όταν του δινόταν ευκαιρία. Στρατοδικείο τον πέρασαν οι Αγγλοι για τούτο το ανδραγάθημα.

Λογικό ήταν να γίνει μετά ιδρυτής του Ρωσικού Κόμματος· οι τσάροι δεν έδιναν σημασία σε λεπτομέρειες.

-Δεν θέλω να σκέπτομαι μαύρα σενάρια, τι θα γίνει, πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, αν θα τελειώσει, για εμφυλίους και τη γενική αναταραχή στην Ευρώπη. Τα έγραψα ήδη στις σελίδες σου, ελπίζω να μην ισχύει τίποτα από αυτά, ημερολόγιό μου.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Το περιμέναμε ότι, μετά το Ομικρον, θα ερχόταν το Πι· όχι όμως και σε τόσο επικίνδυνα μεταλλαγμένη μορφή: Πι, όπως Πούτιν και Πόλεμος.
ΕΙΘΕ: «ΣΙΓΜΑ» (ΟΠΩΣ ΣΤΑΥΡΟΣ!)

Δ. Κουτσούμπας («Το Βήμα», 27/2): «η ΕΣΣΔ αποτελούνταν από κυρίαρχα κράτη, με σύνορα, με δικαίωμα αποχωρισμού…». Δηλαδή, η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ο Μπρέζνιεφ θα το αποδεχόταν ασμένως! Ή γελάς ή αποτρελαίνεσαι. Προτιμητέο το πρώτο.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Η Ευρώπη, η πιο αιματοβαμμένη ήπειρος, έχει ανάγκη από ειρηνοποιούς. Εκτός από την Ουκρανία, και άλλες «παγωμένες συγκρούσεις» κινδυνεύουν με ανάφλεξη.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

Ο από τον φίλο του τον Πούτιν παρασημοφορημένος Σαββίδης έχει εξαφανιστεί. Στο καλό και να μας γράφει…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΓΡΙΝΙΟ

Οι θαυμαστές του Πούτιν είναι ανέλπιστα πολλοί. Οσοι και οι ανιστόρητοι που λατρεύουν το ξανθό και ομόδοξο (ομόλοξο) γένος. Που δολοφονεί το άλλο ξανθό και ομόδοξο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Στην τραγωδία του πολέμου, ένας κωμικός κέρδισε την παράσταση. Υποκλινόμαστε, Ζελένσκι.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Δεν πειράζει που μια χώρα δέχθηκε εισβολή, αρκεί οι πολίτες της ΕΕ να αναπνέουν αέρα με λιγότερο CO2. Τώρα εάν οι δικοί τους φόροι χρηματοδοτήσουν και τα πυρηνικά που θα τους καταστρέψουν, μικρό το κακό. Αρκεί να πεθάνουν υγιείς.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

Το μέγιστον των παθών η εξουσιομανία, με αξίωμά της τη βία χωρίς όρια. Διαχρονικά. Ομως ευελπιστούμε να απαντήσει κατάλληλα στον νεο-τσάρο η περήφανη ανθρωπότητα!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Αγαπητέ μου Βλαδίμηρε, αφού ο Blitzkrieg δεν σου βγήκε, βρες ένα νέον Ζούκοφ να σε ξελασπώσει. Νασντρόβια!
Γ. IDI T – ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Καλά που δεν μας δέχτηκε ο Πούτιν στο κλαμπ των ισχυρών, τότε που τον παρακαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλί αλί και τρις αλί…
ΦΩΤΗΣ, ΦΙΛΩΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το μόνο που δεν υπολόγισε ο τακτικιστής Πούτιν είναι η αντίδραση των παππούδων και γιαγιάδων της Ευρώπης όταν ξανάκουσαν, μετά από 80 χρόνια, τον ανατριχιαστικό ήχο της σειρήνας του πολέμου. Θα πληρώσει προσωπικά το τίμημα ο αγέλαστος Τσάρος.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΔΙΕΘ/ΛΟΓΟΣ ε.α.

Δεν ισχύει ότι οι έλληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες δεν κάνουν δηλώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Απλώς, ο ήχος της γαργάρας καλύπτει τις δηλώσεις…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ