Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το TASS, επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που είπε ότι η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης εκεί.

Είναι ένα σαφές μήνυμα της Ρωσίας για κλιμάκωση του πολέμου προκειμένου να αποτρέψει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία. Μάλιστα ήδη η Μόσχα έχει προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι θα χτυπήσει τις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, ενώ ουσιαστικά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα θεωρηθεί ως εμπόλεμο μέρος κάθε χώρα που θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου.

Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχτές αναφερόμενος σε τυχόν επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ένα αίτημα του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει ήταν σαφής:

«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας, το έδαφος της οποίας θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, απειλώντας με casus belli τη Δύση.

«Αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά, αεροπορία, συστήματα αεράμυνας – χρειάζεται χρόνος για να καταστραφούν συστήματα αεράμυνας» είπε ο ρώσος ηγέτης. «Αυτό το έργο πρακτικά έχει γίνει – γι’ αυτό υπάρχουν απαιτήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η υλοποίηση αυτής της απαίτησης θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε ο Πούτιν.