Στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα βρέθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέφερε ότι 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για τους ασθενείς και τους τραυματίες από την Ουκρανία.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώχνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας.

Σημείωσε ότι «είναι συγκινητικό να βλέπεις την εξαιρετική αλληλεγγύη που δείχνει ο πολωνικός λαός, ο οποίος ανοίγει τα σπίτια του για να υποστηρίξει και να υποδεχτεί τους Ουκρανούς που φτάνουν εδώ».

«Η Ευρώπη είναι εδώ, στέκεται δίπλα στην Πολωνία και τον ουκρανικό λαό» προσέθεσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, ιδίως εκείνων που φέρουν τραύματα από τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας. Αλλά και εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, ή άλλες ασθένειες.  Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφαλή και άμεση μεταφορά ασθενών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί η πίεση από τα πολωνικά νοσοκομεία που δέχονται συνεχώς νέους πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη».

«10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν σε αυτά οι ασθενείς και οι τραυματίες το ταχύτερο δυνατό» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η Γερμανία θα δεχθεί σοβαρά τραυματισμένους πολίτες και στρατιώτες

Η Γερμανία ετοιμάζεται να δεχθεί σοβαρά τραυματισμένους πολίτες και στρατιώτες από την Ουκρανία και ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν από ουκρανικά νοσοκομεία που έχουν βομβαρδιστεί, ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Η Γερμανία έχει ένα πολύ ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το δείξαμε αυτό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξανά αυτή τη δύναμη», δήλωσε ο Λάουτερμπαχ σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ