Ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη Μαριούπολη παρά τις προσπάθειες εκκένωσης της πόλης που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Ουκρανίας.

Η πόλη έχει περικυκλωθεί εδώ και μέρες από τους Ρώσους, ενώ δεν υπάρχουν ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες και τα τρόφιμα τελειώνουν.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τη δημοσιογράφο Άννα Ρομανένκο, μια πομπή από ιδιωτικά αυτοκίνητα κατάφερε να αποχωρήσει από την πόλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημοσιογράφου, κατάφεραν να το κάνουν οδηγώντας από μικρούς, αγροτικούς δρόμους μέσα στο σκοτάδι και πήγαν σε περιοχή που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Δείτε πώς εξελίσσεται η κατάσταση τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Η πρόταση που απέρριψε η Ουκρανία

Η Ουκρανία απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

«Ανήθικη» η πρόταση της Ρωσίας

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη».

«Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του.

«Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.