Στα χαρτιά υπήρξε μόνο η συμφωνηθείσα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατάπαυση του πυρός για την εκκένωση πόλεων και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως αποδείχτηκε από την κατάσταση που επικράτησε από το πρωί του Σαββάτου σε Μαριούπολη και Βολνόβακα, με τις δύο πόλεις να βιώνουν την πιο δύσκολη ίσως νύχτα της ιστορίας τους.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη, διήρκεσε «όχι περισσότερο από 30 λεπτά».

Μια πεντάωρη παύση υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού είχε συμφωνηθεί ώστε να επιτραπεί σε 200.000 πολίτες στη Μαριούπολη και 15.000 στη Βολνοβάκα, μια μικρότερη πόλη στα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, ο Ορλόφ είπε ότι η Μαριούπολη βρισκόταν υπό «συνεχείς βομβαρδισμούς» και πως λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός σχολεία, νηπιαγωγεία και λεωφορεία που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση αμάχων δέχθηκαν επίθεση.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία» και είπε ότι «φοβάται» να σκεφτεί τι θα συμβεί τώρα στους κατοίκους, καθώς η πόλη δεν έχει υποδομές ζωτικής σημασίας όπως νερό ή θέρμανση.

Ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η πόλη βρίσκεται σε μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση πολιορκίας» επεσήμανε στην ουκρανική τηλεόραση. «Ο σφοδρός βομβαρδισμός οικιστικών συγκροτημάτων συνεχίζεται, τα αεροπλάνα ρίχνουν βόμβες σε κατοικημένες περιοχές».

«Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη

Την ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη τάχιστα, επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα» είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια» είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη» πρόσθεσε, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη» επέμεινε.