Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα της προκειμένου να μπορέσει να υποδεχθεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν μετά τη ρωσική εισβολή.

Ήδη 120.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, επεσήμανε η Γκαβριλίτα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός.

«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.

Ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν

Το Τσισινάου είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στην Ευρώπη με στόχο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη διάφορων χωρών ενάντια στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Γκαβριλίτα ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας».

«Θαυμάζουμε τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι άνθρωποι προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Από την Πολωνία χθες Σάββατο ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκ. δολαρίων (2,5 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και οι χώρες που τους υποδέχονται.

Πού κατευθύνονται οι πρόσφυγες

Περίπου 827.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, έχουν επίσης δεχθεί πολλούς πρόσφυγες.

Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έχει σκοπό και να καθησυχαστεί η Μολδαβία, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται 1.500 ρωσικά στρατεύματα.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ