Το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στην ανακοίνωσή του. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον σταθμό.

«Πρέπει να επιτραπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το ρωσικό σταθμό είχε εξελιχθεί σε θρίλερ και προς στιγμήν ξύπνησε μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ευτυχώς στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρξαν για νέο πυρηνικό ατύχημα και μάλιστα οι ίδιοι οι Αμερικανοί διέψευσαν ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας της Ζαπορίζια στην νοτιανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι μια από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια που είχαν αναπτυχθεί την περίοδο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η Μόσχα σήμερα δεν θέλει ν’ αφήσει επ’ ουδενί στα χέρια του Κιέβου την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης που ζητάει για την Ουκρανία.

Είναι μόνο μία από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της Μόσχας να διεξαγάγει πόλεμο σε μια βαριά βιομηχανοποιημένη χώρα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.

«Βλέπουμε ήδη μια μαζική, οικολογικά καταστροφική επίθεση από τη Ρωσία», είπε ο Olexiy Angurets, επικεφαλής της ουκρανικής περιβαλλοντικής ΜΚΟ Zylenyi Svit, στο POLITICO σε μια κλήση από την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ καθώς ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στην υπεράσπισή της.