Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.

Η ανησυχία του Μακρόν

Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ξανά την Πέμπτη, σε συνομιλίες που άφησαν στον Μακρόν την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Ο Μακρόν είναι ένας από τους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ελπίζοντας να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Έτσι θα σταματήσει η ρωσική εισβολή»

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πούτιν μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε έκκληση για επείγουσα διακοπή των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο «εποικοδομητική προσέγγιση» στις συνομιλίες, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αναδυόμενες πραγματικότητες».

«Υπογραμμίστηκε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκπληρώσει γνωστά ρωσικά αιτήματα», ανέφερε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική επιχείρηση».