Θάνατος, αίμα, φωτιά, καταστροφές, πόνος, φόβος, ανασφάλεια και ξεριζωμός μοναδικός συνοδεύουν τον εξωφρενικό πόλεμο του Βλαδίμηρου Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας και του κόσμου ολόκληρου μετά την εκτόξευση και της πυρηνικής απειλής προς πάσα κατεύθυνση.

Ο πλανήτης παρακολουθεί έκπληκτος την πολεμική επιχείρηση του ρώσου προέδρου, η Ευρώπη πάγωσε αρχικώς μπρος στην απειλή, αλλά στη συνέχεια αντέδρασε, κινητοποιήθηκε, επέβαλε βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις και πλέον χτίζει νέες πολιτικές απέναντι στην προοπτική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι μόνες που προέβλεψαν τον πόλεμο, μίλησαν με πολύ σκληρά λόγια για τη ρωσική ηγεσία, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν και οι ταπεινότεροι των Ουκρανών τον απέδωσαν ως «τρελό» και «παράφρονα».

Στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με τρόπο καθαρό και ευθύ, υπερασπίστηκε σχεδόν με πάθος τα κεκτημένα του ελεύθερου κόσμου και μαζί καταδίκασε τον ρωσικό αναθεωρητισμό, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπου αναπτύσσονται αντίστοιχες απόψεις.

Η διαταραχή είναι μεγάλη και παγκόσμια, δεν έχει προηγούμενο, απειλεί με στραγγαλισμό τη ρωσική οικονομία, οδηγεί σε διεθνή ενεργειακή κρίση αντίστοιχη εκείνης του 1973, απειλεί να επαναφέρει την παγκόσμια οικονομία σε καθεστώς στασιμοπληθωρισμού και τον πλανήτη σε γεωπολιτική αστάθεια, σε αναβίωση του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και σε καθεστώς περιφερειακών και τοπικών εντάσεων.

Κοινώς, το κεκτημένο του μεταπολεμικού ειρηνικού βίου, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, κλονίζεται, για να μην πούμε ότι απειλείται ευθέως.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο