Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η πυρκαγιά που ξέσπασε σε τμήμα εκπαίδευσης εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης προκάλεσε ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Η ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής ξύπνησαν μνήμες Τσερνόμπιλ.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του εργοστασίου δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα. Το ίδιο διαβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η απειλή των πυρηνικών

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας. Ο ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφέρει ότι το εργοστάσιο ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νότια Ουκρανία.

Ωστόσο η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή μόνο καθησυχαστική δεν είναι για το κατά πόσο η σύγκρουση θα παραμείνει μακριά από την επικίνδυνη ζώνη των πυρηνικών εργοστασίων, είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα.