Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.

«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».

Ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ενημέρωσε τον κ. Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

Τι είχε αποφασιστεί στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών

Στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών Κίεβο και Μόσχα αποφάσισαν ότι θα δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από τις πόλεις και τα χωριά που βομβαρδίζονται -ίσως- με μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών.

O Ποντόλιακ ήταν και αυτός που έδωσε πρώτος την είδηση ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους και τον επόμενο γύρο συνομιλιών, αν και επισήμανε ότι η ουκρανική πλευρά δεν ήταν ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μπελοβέζσκαγια Πούσκα στη Λευκορωσία.

Τι είχε δηλώσει ο Ρώσος διαπραγματευτής

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία συζήτησαν λεπτομερώς ανθρωπιστικά, στρατιωτικά ζητήματα και το θέμα μιας μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης, είπε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS, μετά τον δεύτερο γύρω των συνομιλιών. Ο Μεντίνσκι χαρακτήρισε σημαντική πρόοδο τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο του πληθυσμού και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός, επιβεβαίωσε ο Μεντίνσκι.