Μια κακή επιλογή μπορεί να καταστρέψει έναν καλό ποδοσφαιριστή. Αντίθετα, μια καλή επιλογή, μπορεί να απογειώσει έναν παίκτη ακόμη κι αν δεν βρίθει ταλέντου. Όταν ένας καλός ποδοσφαιριστής, παίρνει τη σωστή απόφαση για την καριέρα του, κάνει τη σωστή επιλογή, αλλάζει επίπεδο. Γίνεται καλύτερος. Ανθίζει ποδοσφαιρικά. Ο Ζοάο Καρβάλιο έχει μια… δυσάρεστη ιστορία να μας «πει» για το θέμα των επιλογών.

Ο Καρβάλιο αγοράστηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ έναντι 15.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2018. Μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές στη σύγχρονη ιστορία των «Reds» δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στα αγγλικά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Ο ντελικάτος Πορτογάλος δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στην ομάδα των East Midlands. Με αποτέλεσμα μετά από 1,5 χρόνο στον αγγλικό σύλλογο, το όνομά του να συνδεθεί με μετακίνηση στον Ολυμπιακό.

Ηταν Δεκέμβριος του 2019 όταν τέθηκε για πρώτη φορά μετακίνηση του Καρβάλιο στους Ερυθρόλευκους. Όλα έδειχναν ότι τον Ιανουάριο του 2020 θα φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Μάλιστα, οι Αγγλοι εμφανίζονταν σίγουροι, καθώς ο παίκτης δεν είχε θέση στα πλάνα του προπονητή του και φαινόταν ξεκάθαρα ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν του ταίριαζε. Ο ίδιος αποφάσισε να μείνει. Και το μετάνιωσε. Το καλοκαίρι του 2020, νέα ευκαιρία για να ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Και πάλι, όμως, δεν ήθελε. Δεν «ψήθηκε» ότι η Ελλάδα θα ήταν ο «σωστός» προορισμός για τη συνέχεια της καριέρας του. Την εξέλιξή της. Κι ας του έλεγαν οι συμπατριώτες του και οι φίλοι του στον Πειραιά ότι έκανε λάθος.

Μπορεί να πέρασαν δύο χρόνια από τον Γενάρη του 2020, αλλά ο Καρβάλιο αντιλαμβάνεται, πλέον, ότι το λάθος του ήταν μεγαλύτερο από ό,τι του έλεγαν. Αν και είναι αλήθεια ότι και φέτος είχε… δεύτερες σκέψεις για την Ελλάδα, γρήγορα αυτές διαλύθηκαν. Από τις πρώτες του ημέρες στον Πειραιά, κατάλαβε πόσο… κακό έχει κάνει στον εαυτό του. Κατάλαβε ότι εάν είχε ντυθεί στα ερυθρόλευκα πριν από δύο χρόνια ή έστω πέρυσι, η εξέλιξή του θα ήταν τελείως διαφορετική.

Ο Καρβάλιο δεν κρύβει ότι ο τρόπος που τον έχουν υποδεχθεί όλοι στον Ολυμπιακό τον έχει εντυπωσιάσει, όπως και οι συνθήκες δουλειάς στους Πειραιώτες. Συνθήκες που εν πολλοίς τον έχουν κάνει να αισθάνεται ξανά χαρούμενος και να ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο 24χρονος μέσος λέει τα καλύτερα για τους ανθρώπους της ομάδας, προπονητές, γυμναστές και υπόλοιπο επιτελείο, καθώς αν και ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα χωρίς να έχει ρυθμό, χωρίς να είναι σε θέση να βοηθήσει άμεσα, δούλεψαν στενευμένα, τον καθοδήγησαν σωστά και πλέον αισθάνεται ολοένα και καλύτερα. Κάτι που φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο.

Σύμφωνα με τον Καρβάλιο, όσα έχει δείξει έως τώρα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό, καθώς δεν είναι ακόμη στο 100%. Αλλά, πλέον μετράει αντίστροφα για να φτάσει εκεί. Καθώς εργάζεται σε ένα περιβάλλον που φροντίζει να του παρέχουν τα πάντα, με τον ίδιο να ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο. Και με την ποδοσφαιρική εξέλιξή του.