Ο πόλεμος στην Ουκρανία σοκάρει. Η ρωσική πολεμική μηχανή σκορπάει τρόμο και οι εικόνες που φτάνουν από το μέτωπο, προκαλούν θλίψη και αποτροπιασμό. Κατεστραμμένες πόλεις, χωριά, σπίτια, περιουσίες. Παιδιά και οικογένειες να κρύβονται σε καταφύγια, προσπαθώντας να σωθούν. Ανθρωποι που ζουν με την αγωνία και τον φόβο για το τι τους ξημερώνει. Μια τέτοια ιστορία έχει έμμεση σχέση και με την Ελλάδα. Και τον Ολυμπιακό.

Μπορεί η υπηκοότητά του να μην το προδίδει, αλλά το επίθετο του Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ, είναι άκρως ουκρανικό. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Μπορεί ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού να είναι υπήκοος Μολδαβίας, αλλά ο πατέρας του είναι Ουκρανός. Εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, εκεί γνώρισε τη σύζυγό του. Και σχεδόν όλη του η οικογένεια ζει στη χώρα που πολιορκείται από τους Ρώσους.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ρέαμπτσιουκ, μιλώντας στο «MEGA». «Είμαι πολύ λυπημένος, επειδή ο πατέρας μου είναι από την Ουκρανία και η οικογένειά μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι στην Ουκρανία. Νοιαζόμαστε, καλούμε κάθε μέρα να μάθουμε νέα τους και ελπίζω ότι όλα θα λήξουν ειρηνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 24χρονος αμυντικός, μην κρύβοντας την αγωνία και τη θλίψη του για όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Ο πατέρας του Ολεγκ, Ιβάν Ρέαμπτσιουκ, γεννήθηκε στην πόλη Βίννιτσα ή Βίννιτσια, στη δυτικό-κεντρική Ουκρανία, το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Βίνιτσας και τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Οταν γνώρισε τη Μολδαβή Νατάσσα, μητέρα του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, μετακόμισε στη Μολδαβία, πριν πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς και φτάσουν έως την Πορτογαλία, όταν ο Ολεγκ και η αδερφή του Σαμπρίνα, ήταν ακόμη μωρά.

Ο Ρέαμπτσιουκ δεν είχε δημοσιοποιήσει την αγωνία του και δεν είχε συζητήσει με κανέναν την αγωνία που ζει η οικογένειά του, πέρα από τις συζητήσεις που έκανε με συμπαίκτες του εντός ομάδας. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ σηκώθηκε ένα πλακάτ με την ουκρανική σημαία και το μήνυμα «Ολεγκ, μείνε δυνατός». Προφανώς από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος. Με τον ίδιο, μετά το τέλος του αγώνα να σπεύδει στο σημείο, χαρίζοντας τη φανέλα του.