Καμία έκπληξη για όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Πέδρο Μαρτίνς. Τουλάχιστον για τους μυημένους. Για εκείνους που έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν καταλάβει τον τρόπο που σκέφτεται ο Πορτογάλος. Αλλά ακόμη και για εκείνους που παρατηρούν με προσοχή τις δηλώσεις του πάλι δεν προέκυψε κάποια έκπληξη ακούγοντας τον να ζητά την παραμονή του Ματιέ Βαλμπουενά, του Γιουσέφ Ελ Αραμπί και του Αβραάμ Παπαδόπουλου για την επόμενη σεζόν.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το είπε. Πριν από μερικές εβδομάδες –λίγο μετά την ανανέωση του συμβολαίου του ως το καλοκαίρι του 2024- ο 51χρονος κόουτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ και τον Διονύση Δελλή, είχε μιλήσει αναλυτικά για όλα αυτά. Είχε αναπτύξει το σκεπτικό του. Και είχε ξεκαθαρίσει τους ποδοσφαιρικούς λόγους που οδηγούν στην παραμονή των τριών άσων.

Με βάση μάλιστα όσα είπε η αφετηρία της σκέψης του μας οδηγεί πίσω στο μακρινό 2018. Όταν έφτανε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Και όταν ξεκίνησε να δημιουργεί αυτή την ομάδα που επί τέσσερα χρόνια αφήνει το σημάδι της στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Για να φτιάξουμε μια νέα ομάδα χρειάστηκε το πρώτο καλοκαίρι να αλλάξουμε 21 ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός όμως είναι η κουλτούρα του, η ιστορία του, τα ιδανικά του. Είναι οι αξίες του που υιοθετείς και υπερασπίζεσαι. Διάβασα για αυτές. Θέλησα να μάθω. Να καταλάβω ποιες μου ταιριάζουν. Πως αλλιώς θα γινόμασταν Ολυμπιακός;» ανέφερε και προχώρησε τη σκέψη του. «Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισα στην ομάδα ήταν όταν διαπίστωσα ότι στα αποδυτήρια μας δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές που να γνωρίζουν όλα τα παραπάνω. Που να είναι μέρος της ιστορίας. Που να θυμίζουν τι ακριβώς είναι αυτή η ομάδα. Που θα το μάθαιναν ακόμη και στους top ποδοσφαιριστές που αργότερα θα βρίσκονταν μαζί μας» συμπλήρωσε.

Και φτάνοντας στο δια ταύτα: «Σήμερα έχω τον Τοροσίδη που είναι πάντα δίπλα μας και που θα ήθελα -αν έπρεπε να διαλέξω έναν από όσους έφυγαν- να επιστρέψει σαν ποδοσφαιριστής στα 22 του. Έχω τον Αβραάμ και τον Βαλμπουενά που μακάρι να συνεχίσουν μέχρι τα… 50 τους. Τον Ελ Αραμπί. Έχω τους μικρούς τον Σουρλή και τον Τζολάκη. Υπάρχουν πολλά παιδία που γνωρίζουν τις αξίες του συλλόγου. Που ξέρουν τι είναι αυτή η ομάδα και μπορούν να το μεταδώσουν στα αποδυτήρια μας. Τις αξίες μας».

Ειδικά για τον Βαλμπουενά μάλιστα στην ίδια συνέντευξη είχε πει πως «τον κοιτάζεις στα τριάντα οκτώ του και διψάει για τη νίκη όσο όλοι οι 18άρηδες μαζί».

Τι είπε χθες; Πως «δεν είναι μόνο ο Ματιέ, αλλά και άλλοι ποδοσφαιριστές είναι πολύ σημαντικοί για εμάς παρά την ηλικία τους. Συνεισφέρουν πολύ. Μιλάμε για τον Ματιέ, για τον Γιουσέφ και τον Αβραάμ. Όλοι ξέρουν ότι τους θέλω για άλλη μια χρονιά ακόμα μαζί μας γιατί βοηθούν πολύ. Όλοι είναι ενήμεροι. Θα τους υπολόγιζα για άλλη μια χρονιά». Αν μη τι άλλο συνεπής.