Οι Ουκρανοί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 76% τάσσεται υπέρ της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η κοινωνιολογική ομάδα «Ρέιτινγκ», μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Πριν από την έναρξη του πολέμου τα ποσοστά αυτά ήταν κατά 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τα ανωτέρω ποσοστά.

Αυξημένα ποσοστά

«Η αύξηση των ποσοστών αυτών οφείλεται στο ότι ακόμη περισσότεροι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στους δυτικούς οργανισμούς.  Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες παρατηρείται μεγάλη υποστήριξη για την ένταξη στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσεχές διάστημα (στα επόμενα 1-2 χρόνια). Το 13% πιστεύει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ μετά από 5 χρόνια, ενώ το 6% πιστεύει ότι θα γίνει πολύ αργότερα. Το 17% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να κάνει κάποια εκτίμηση. Μόνο το 4% δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ.

Μειώθηκαν οι απαισιόδοξοι

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό εκείνων που δεν πιστεύουν στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, μειώθηκε σημαντικά, αφού τον Νοέμβριο του 2021 το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 26%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η δημοσκόπηση, ήταν αντιπροσωπευτική ως προς την ηλικία το φύλο και τον τόπο διαμονής. Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – τηλεφωνική συνέντευξη με χρήση υπολογιστή).