Παρότι η φράση «δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς πατρίδα, ούτε πατρίδα χωρίς ελευθερία» δεν ακούστηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, φαίνεται ότι αρμόζει στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Όπως κάθε εθνικό κράτος (και παρά την όποια εθνοτικοθρησκευτική του σύνθεση), έτσι και οι Ουκρανοί έχουν την δική τους πατρίδα η οποία θέλουν να είναι ελεύθερη. Κάτι που επιθυμεί ο καθένας για την πατρίδα του.

Τι είναι ελευθερία; Ελευθερία είναι η δυνατότητα ενός κράτους να είναι ανεξάρτητο και να ορίζει μόνο του τις διεθνείς σχέσεις αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας του. Ελευθερία είναι η δημοκρατική διακυβέρνηση, η δυτικού τύπου δημοκρατία. Η σκληρή αντίσταση των Ουκρανών μαρτυρά ότι αγαπούν την ελευθερία και θέλουν μια ανεξάρτητη και δημοκρατική πατρίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες κόσμου μετείχε στην χθεσινή διαδήλωση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που εκκίνησε προ επτά ημερών. Η συγκέντρωση είχε παλμό αλλά και συναισθηματική φόρτιση. Πέρα από τα τραγικά γεγονότα του πολέμου, πολλοί από τους Ουκρανούς διαδηλωτές ανησυχούσαν για τους δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι είτε πολεμούν είτε προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω βομβαρδισμών και μαχών.

Στην διαδήλωση δεν συμμετείχαν μόνο Ουκρανοί. Έδωσαν το παρών Έλληνες, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Μολδαβοί και άνθρωποι διαφόρων άλλων εθνικοτήτων. Όλοι τους είχαν έναν διττό στόχο: Να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία αλλά και προς την ελευθερία.

Και αν το πρώτο έχει (κυρίως) εθνικά χαρακτηριστικά το δεύτερο έχει πανανθρώπινα.