Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μιλάει αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνά και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής».

Επιχειρείται, όπως είπε,  να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί το διεθνές Δίκαιο.

«Αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η ρωσική εισβολή οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς.

«Με πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής ο Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στην Ελλάδα ζούμε με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία , είπε πως είτε είσαι με την ειρήνη ή είσαι απέναντί της.

Τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ

Για το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. «Κάθε διεθνής αποκλεισμός γίνεται εσωτερικός αναστοχασμός. Αυτή είναι η άυλη δύναμη της Δημοκρατίας απέναντι στη βία των αυταρχικών καθεστώτων» τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, απαντώντας έτσι σε όσους έχουν διατυπώσει ενστάσεις.

«Δεν θα στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό όταν ομογενείς μας χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με νόημα.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της Δημοκρατίας, με πιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο αν χρειαστεί».

«Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, με φόντο και το δράμα των προσφύγων στην Ουκρανία που εγκαταλείπουν αρκετές πόλεις της χώρας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.