Aπό την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου σε φυσικούς χώρους αλλά και online το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί για 24η φορά στην ιστορία του. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και σε ζωντανή μετάδοση σε δύο πόλεις: στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον από όπου μίλησαν η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος του ΦΚΘ Γιώργος Κρασσακόπουλος και στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Αθήνα όπου μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή.
Η συνέντευξη Τύπου ήταν μια συνοπτική επανάληψη των όσων έχουν ήδη, κατά καιρούς, ανακοινωθεί στον Τύπο για τα 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους από όλον τον κόσμο των οποίων οι προβολές θα μοιραστούν στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας της πλ. Αριστοτέλους και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Διαδικτυακά, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Το φεστιβάλ ανοίγει στο Ολύμπιον την Πέμπτη 10 Μαρτίου με την ταινία «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Δέκα ημέρες αργότερα, την αυλαία της διοργάνωσης θα κατεβάσει η ταινία «Τυφλή φιλοδοξία» (Blind Ambition) των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου.
Σημεία προσοχής
>Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξερευνά τη μετα-πραγματικότητα, το post reality που βιώνουμε, μέσα από μια επιλογή ταινιών που σκιαγραφούν τους ήρωες, τους αντι-ήρωες, τα κρυμμένα μυστικά και τις πρισματικές αλήθειες που ορίζουν την αλλαγή εποχής που διανύουμε. Τα 10 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του αφιερώματος αμβλύνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα, καθώς μας υπενθυμίζουν ότι οι λευκές σελίδες που ανοίγονται μπροστά μας, όσο τρομακτικές και αν μοιάζουν, κρύβουν πάντα μέσα τους όλες τις πιθανότητες.
>93 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες φιλοξενούνται στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες), στην στην Πλατφόρμα, στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη, στις Ειδικές Προβολές και στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε βλέπω»
>Τρεις ταινίες σχετικές με το Ουκρανικό ζήτημα υπενθυμίζουν στον θεατή ότι εκεί όπου μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα
>Τα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα είναι τρία:
* Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 24ου ΦΝΘ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.
* Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).
* Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξένει 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward (χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ).
>Το έργο της σκηνοθέτρια από τη Λετονία, Λάιλα Πακάλνινα (19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες) και εκείνο της φινλανδής δημιουργού Βίρπι Σουούταρι (έξι μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες) θα προβληθούν σε ειδικά αφιερώματα.
24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Ανιχνεύοντας την «μετα-πραγματικότητα» της ζωής μας
>Δεκαεννιά ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα podcast του Φεστιβάλ, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και δεκαπέντε podcast εκτός συναγωνισμού. Στη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ.