Το άνοιγμα της τρίτης διαθήκης του Άκη Τσοχατζόπουλου το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εστίας της Κυριακής» της 27ης Φεβρουαρίου.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας που υπογράφει ο διευθυντής της Μανώλης Κοττάκης η τρίτη διαθήκη του Άκη Τσοχατζόπουλου περιέχει ηχητικά ντοκουμέντα βόμβα που εμπλέκουν ως αποδέκτες άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε μίζες που φέρεται ότι είχε εισπράξει ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εστίας» ο πρώην υπουργός ηχογραφούσε τον εαυτό του με κινητό είτε στη φυλακή είτε στο νοσοκομείο και εμπιστεύτηκε στον δικηγόρο του το περιεχόμενό της.

Από τα στοιχεία –που λέγεται ότι περιέχονται στην τρίτη διαθήκη- προέκυψαν ευθύνες και άλλων πολιτικών προσώπων είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε και της ΝΔ για τις μίζες και τα οποία δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στο δικαστήριο.

Ουσιαστικά μέσω αυτού του ντοκουμέντου σκοπός είναι να αποδειχτεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε για μίζες που έχουν λάβει άλλα πολιτικά πρόσωπα και οι οποίες μίζες βρίσκονται φυλαγμένες σε δύο θυρίδες σε τράπεζα της Ελβετίας.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός είχε τους κωδικούς και τα στοιχεία για να τα παρουσιάσει ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά όπως είναι γνωστό το γραφείο του στην οδό Κόμνα Τράκα έγινε στόχος επίθεσης διαρρηκτών δύο φορές, με συνέπεια τα στοιχεία αυτά να χαθούν σε μια κρίσιμη στιγμή για την ποινική τύχη του πρώην υπουργού. Χρειάστηκε αρκετός πολιτικός χρόνος για την ανάκτησή τους.

Σε αυτή την τρίτη διαθήκη που όπως λέγεται δεν έχει το χαρακτήρα της κλασικής διαθήκης με την οποία διανέμονται οι κληρονομιές αλλά είναι στην ουσία ένα αποκαλυπτικό πολιτικό κείμενο, υποστηρίζεται ότι θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας ονόματα κορυφαίων πολιτικών των δύο κομμάτων και τότε πράγματι θα προκληθεί πολιτικός σεισμός. Ο Τσοχατζόπουλος άλλωστε όσο ήταν εν ζωή υποστήριζε πως ότι έκανε δεν το έκανε μόνος, αλλά εν γνώσει του κόμματός του και πρόσθετε ότι υπάρχουν διακομματικές ευθύνες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Εστίας» η προ ημερών ανάσυρση του ηχητικού του Ανδρέα Βγενόπουλου αν είχε στόχο τον αντιπερισπασμό, τότε ήταν ο αντιπερισπασμός ενόψει της δημοσιοποίησης της τρίτης διαθήκης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ επισημαίνεται από το δημοσίευμα ότι το ηχητικό του Ανδρέα Βγενόπουλου για την στοχοποίηση της Βασιλικής Θάνου το αναπαρήγαγαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ επιθετικές δηλώσεις έκαναν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην παρουσία του Κώστα Σημίτη ως μάρτυρα κατηγορίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο δικαστήριο και χαρακτηρίζεται ως μια «εξαιρετικά άβολη στιγμή» ενώ επισημαίνεται ότι νομικός παραστάτης του κ. Σημίτη ήταν «ο σημερινός αξιωματούχος του επιτελικού κράτους» Θανάσης Κοντογεώργης.

«Βεβαίως επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, δεν θα αποκλείαμε καθόλου να επιχειρηθεί κουκούλωμα της φωνής του Άκη Τσοχατζόπουλου ώστε να μην μάθει κανείς ποιοι πολιτικοί είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε και από τη ΝΔ στο παρελθόν συνέπραξαν στο πάρτι των εξοπλισμών με το αζημίωτο. Γι’ αυτό διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι της αποκαλύψεως του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της τρίτης διαθήκης του Άκη Τσοχατζόπουλου και της αποκάλυψης των κορυφαίων ονομάτων της ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews», το οποίο επικαλείται η «Εστία» αναφέρει ότι δικαιούχοι στις θυρίδες για τις οποίες γίνεται λόγος στην τρίτη διαθήκη του Τσοχατζόπουλου, δεν είναι ο ίδιος ούτε η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ενώ σε αυτές περιέχονται χρήματα και περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να είχε καταδικαστεί ο πρώην υπουργός αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν αποκλείεται ως δικαιούχους στις θυρίδες να δούμε γνωστά ονόματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακουστεί και δεν συνδέονται απαραίτητα με τον Άκη Τζοχατζόπουλο.

Όπως είπε ο δικηγόρος του εκλιπόντα Νίκος Αλεξανδρής «ίσως αποδειχτεί ότι τελικά ο ίδιος (σ.σ. Άκης Τζοχατζόπουλος) δήλωσε τόσο το βάρος άλλων αλλά και καταδικάστηκε για πράγματα που δεν έκανε ο ίδιος».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «στις επόμενες δύο διαθήκες (σ.σ. τη δεύτερη και την τρίτη που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί) ο Άκης Τζοχατζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ποιοι αφαίρεσαν μέρος του προσωπικού αρχείου του από το γραφείο του και πως κατάφερε να ανακτήσει ένα υπομέρος αυτού, στο οποίο και βρέθηκαν κωδικοί που παραπέμπουν στις θυρίδες για τις οποίες γίνεται λόγος. Ο ίδιος κατάφερε να πάρει πίσω το υλικό αυτό μετά την αποφυλάκισή του, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης».