Από την στιγμή που ο Πούτιν, λίγο πριν εισβάλλει στην Ουκρανία, διαβεβαίωνε ότι δεν θα έκανε πόλεμο, τότε όλα είναι πιθανά…

Και εξηγούμε, λίγο πριν τις πληροφορίες για επικοινωνία Ζελένσκι – Λουκασένκο και συμφωνία για διαπραγματεύσεις, πρώην υπουργός της Ουκρανίας έλεγε ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με δεδομένο ότι το Κίεβο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία στην Λευκορωσία, τις οποίες διέρρευσαν οι τελευταίοι, τότε, τίποτα δεν αποκλείεται…

Αυτό που μένει είναι να δούμε πλέον αν πρόκειται για παράνοια από πλευράς Ρωσίας και Λευκορωσίας ή προπαγάνδα για να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Φήμες ή σκοτεινό σχέδιο;

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Andriy Zagorodnyuk, δήλωσε πως η Λευκορωσία σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε ο Guardian και ο ανταποκριτής της Luke Harding από την πόλη Λβιβ.

«Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας είναι πάρα πολύ πιθανό να συμμαχήσει με τη Ρωσία στον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Από τη ρωσική πλευρά. Υπάρχει η πληροφορία πως αλεξιπτωτιστές από τη Λευκορωσία επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα για να εισβάλουν στην Ουκρανία. Είναι μία φρικτή εξέλιξη που περιλαμβάνει μία χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν σημαντική «φίλη» της Ουκρανίας, μια χώρα της οποίας ο λαός πάντα υπολόγιζε την Ουκρανία ως κράτος – «αδελφό». Η Ουκρανία και η Λευκορωσία δεν είχαν ποτέ πολεμήσει μεταξύ τους στους αιώνες της ιστορίας τους. Πιστεύουμε ότι μοναδικός λόγος για αυτή την απόφαση (σ.σ την πιθανή κήρυξη πολέμου) ήταν η προσωπική απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας» λέει ο πρώην υπουργός της Ουκρανίας σύμφωνα πάντα με τον Guardian.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα Κυριακή, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα  να περνούν από την επικράτειά του.

Να σημειωθεί ότι το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδει ότι ουκρανική αντιπροσωπεία συμφώνησε σε συνομιλίες επί λευκορωσικού εδάφους. Είχε προηγηθεί επικοινωνία Ζελένσκι – Λουκασένκο χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Ωστόσο, μία ώρα προ του δημοσιεύματος, ο Β. Πούτιν σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες δεν είχε γίνει δεκτή από το Κίεβο.