Aύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ  για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Νωρίτερα η Γερμανία δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον περιορισμό της Ρωσίας από το SWIFT, μετά από πολυήμερη συζήτηση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αν θα συμπεριλάβει το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών στον επόμενο γύρο κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε κοινό tweet το Σάββατο δήλωσαν ότι «βρίσκονται υπό υψηλή πίεση για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες κατά την αποσύνδεση (της Ρωσίας) από το SWIFT, ώστε να χτυπηθούν οι σωστοί άνθρωποι. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας στοχευμένος και λειτουργικός περιορισμός του SWIFT».

Η υποχώρηση της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που εγκαταλείπει την αντίθεση στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, αφού ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν δήλωσαν την υποστήριξή τους νωρίτερα σήμερα, Σάββατο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ζελένσκι καλωσορίζει κινήσεις για να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το SWIFT

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ’ αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.