Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε νωρίτερα απόψε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, η νέα κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς ηρνείτο στις αρχές του Φεβρουαρίου, να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανικής κυβέρνησης για αποστολή όπλων και πολεμοφοδίων, επικαλούμενη την κυβερνητική συμφωνία με τους άλλους δύο εταίρους του, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν στέλνει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται σε στρατιωτικές κρίσεις ή παραβιάζουν τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίνα Λάμπρεχτ είχε υποσχεθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πολύ πριν την ρωσική εισβολή, 5.000 στρατιωτικά κράνη. «Δεν είναι αρκετό», ήταν η απάντηση από το Κίεβο. «Χρειαζόμαστε αμυντικά όπλα». Αλλά και πάλι η απάντηση από τον καγκελάριο και την υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ ήταν αρνητική. Μόνο σε δικαιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, που μπορούν να τεκμηριωθούν δημοσίως, μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις, αναφέρεται στην κυβερνητική συμφωνία του SPD με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Πριν αναχωρήσει μάλιστα για την Ουάσιγκτον αρχές Φεβρουαρίου ο καγκελάριος Σολτς, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, επανέλαβε τη γνωστή γερμανική θέση  ότι «εδώ και χρόνια η κυβέρνηση χαράσσει καθαρή γραμμή επί του θέματος, δηλαδή σε περιοχές κρίσης δεν κάνουμε εξαγωγές και δεν στέλνουμε θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία».

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η Καγκελαρία ενέκρινε την παράδοση 1000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.