Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εχθρούς ακόμα κι εντός της ίδιας της Ρωσίας, με την επέμβασή του στην Ουκρανία, με τον Γκάρι Κασπάροφ να είναι ένα ακόμα πρόσωπο που τάσσεται εναντίον του.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι είναι άσπονδος εχθρός του Ρωσου ηγέτη και δε δίστασε να προτείνει βαρύτατες κυρώσεις στην ίδια του τη χώρα, προκειμένου να πληρώσει για τα δεινά που προκαλεί στους γείτονές του.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Αποκλείστε την Ρωσία από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Βεβαιωθείτε ότι το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει και δεν μπορεί πλέον να παράγει πόρους για την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Εάν και εξακολουθεί να διαθέτει ταμειακά αποθέματα άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρέπει να δράσεις. Δείξτε του ότι θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», σχολίασε ο 58χρονος Κασπάροφ, ο οποίος ζει πλέον στην Νέα Υόρκη.

«Εάν η επιθετικότητα δεν έχει κόστος, εάν η πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν σταματήσει να λειτουργεί επειδή χρεοκοπεί, η ελίτ δεν θα σηκώσει το δάχτυλο. Η εξέγερση εναντίον του Πούτιν μπορεί να σημαίνει ότι βάζετε τέλος στη ζωή σας.

Κανείς δεν θα το κάνει εάν δεν υπάρχει άμεση απειλή για τα δισεκατομμύρια δολάρια που αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει στον ελεύθερο κόσμο. Εναπόκειται στον ελεύθερο κόσμο να δράσει. Αντίθετα, σας ακούμε να μιλάτε για το οικονομικό τίμημα, το οποίο προφανώς υπάρχει.

Αλλά οι Ουκρανοί πληρώνουν με την ζωή τους και όσοι μιλούν για οικονομικό τίμημα θα πρέπει να ντρέπονται. Επιδιώκουν να εκτιμήσουν την οικονομική ζημία μπροστά στη θυσία ανθρώπινων ζωών».