Για να είμαστε πιο ακριβείς, η κλήρωση για τις ομάδες του επιπέδου Α και του επιπέδου Β των προκριματικών, καθώς έχει προηγηθεί η αντίστοιχη διαδικασία για τις ομάδες του επιπέδου Γ.

Η πόλη του σουηδικού νότου θα φιλοξενήσει το τελικό στάδιο της μεγάλης διοργάνωσης το επόμενο έτος, από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και θα προηγηθούν τα προκριματικά στάδια, τα οποία βέβαια ενδιαφέρουν και την Ελλάδα. Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα μετέχουν στη β’ κατηγορία (επίπεδο Β) κι έμαθαν τους αντιπάλους τους κατά το… ήμισυ.

Η εθνική ανδρών τέθηκε επικεφαλής στο γκρουπ Β1 και θ’ αντιμετωπίσει τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και την ομάδα, που θα επικρατήσει στο 1ο γκρουπ του επιπέδου Γ. Η εθνική γυναικών είναι επικεφαλής στο γκρουπ Β4 και θα συναντήσει την Ουαλία και την ομάδα, που θα καταλάβει τη 2η θέση στο 2ο γκρουπ του επιπέδου Γ.

Σχεδόν ταυτόχρονα στο μεταξύ, βγήκε κι άλλη είδηση για κορυφαία διοργάνωση ομαδικού, καθώς η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι μετατέθηκε για το φθινόπωρο, λόγω κορωνοϊού, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022.

Στην πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2023 σχηματίστηκαν γκρουπ των 3ων στην α’ και τη β’ κατηγορία. Οι εθνικές ομάδες θ’ αναμετρηθούν με το σύστημα πουλ. Ενώ όμως, στην α’ κατηγορία προβλέπονται ματς εντός και εκτός έδρας σε δύο γύρους, στη β’ τα γκρουπ θα παιχτούν Σαββατοκύριακο σ’ ένα μέρος και σ’ έναν γύρο.

Η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ETTU) σημειώνει επίσης, ότι οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε γκρουπ της β’ κατηγορίας περνάνε στο προκριματικό στάδιο 2 για να διεκδικήσουν τα εναπομείναντα εισιτήρια για την τελική φάση μαζί με τις 3ες ομάδες των γκρουπ της α’ κατηγορίας, ενώ τοποθετεί τα ματς του σταδίου 1 για τον προσεχή Οκτώβριο.

Γενικά η α’ φάση θ’ αρχίσει το τριήμερο από τη 1 έως τις 3 Απριλίου 2022 με τις ομάδες της γ’ κατηγορίας. Η κάτοχος των ευρωπαϊκών τίτλων σε άνδρες και γυναίκες Γερμανία, καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία αποφεύγουν τα προκριματικά και προχωρούν απευθείας στην τελική φάση.

Οι υποψήφιες εθνικές ομάδες από το επίπεδο Γ για να συμπληρώσουν τα γκρουπ της Ελλάδας είναι: Η Λιθουανία, η Κύπρος, το Σαν Μαρίνο, η Σκωτία, η Μάλτα ή η Αρμενία από το 1ο γκρουπ για τους άνδρες, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, η Κύπρος, το Κόσοβο, τα Νησιά Φερόε και η Γεωργία για τις γυναίκες.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) εξάλλου, ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/02 ότι το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού ανδρών-γυναικών, που θα γίνει στο Τσενγκντού της Κίνας, μετατέθηκε για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου–9 Οκτωβρίου 2022.

«Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της παραλλαγής Omicron της COVID-19 και μετά από στενή διαβούλευση με την Κινεζική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και τις αρχές της πόλης Τσενγκντού, όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος το φθινόπωρο θα ήταν η καλύτερη πορεία δράσης. Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον προσεχή Απρίλιο.

Από την αρχή της πανδημίας, η ITTF έχει αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Για άλλη μια φορά, θα εργαστεί σκληρά για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στους παίκτες και να τους επιτρέψει να αγωνιστούν στις καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες. Η Κίνα είναι ένα μακροχρόνιο μέλος της οικογένειας της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και η ITTF πιστεύει ότι θα προσφέρει ένα εξαιρετικό γεγονός σε επτά μήνες», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διεθνής ομοσπονδία.