«Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Καζακστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αρμόδιοι μελετούν το θέμα μετά το επίσημο αίτημα της Ουκρανίας να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Όπως τόνισε  η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ακόμη και τα Στενά να κλείσουν η Ρωσία έχει δικαίωμα με βάση τη Συνθήκη να ζητήσει την επιστροφή των πλοίων της στη βάση τους.

Τι απάντησε ο Τσαβούσογλου

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του σε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων στο Καζακστάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε για τη Σύμβαση του Μοντρέ ότι “εάν αποδεχτούμε νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων σύμφωνα με τις εξελίξεις”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για αυτό το θέμα και τόνισε ότι τα άρθρα είναι αρκετά σαφή και ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν η κρίση μεταξύ των δύο χωρών θεωρείται πόλεμος (με την εμπλοκή Τουρκίας). “Σε έναν πόλεμο στον οποίο η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη.  Όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά”, ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

«Εάν ζητηθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα πλοία, τότε πρέπει να επιτραπεί»

Σε ερώτηση  εάν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως πόλεμος (με εμπλοκή Τουρκίας), ο Τσαβούσογλου είπε ότι “οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω σε αυτό. Αν δεχτούμε νομικά την εμπόλεμη κατάσταση, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων ανάλογα με τις εξελίξεις”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ωστόσο ότι “υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν ζητηθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα πλοία των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο, τότε πρέπει να επιτραπεί. Ακόμα κι αν το απαγορεύουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα. Όσο υπογραφόταν το συμβόλαιο της η Ρωσία είχε καταφέρει να προσθέσει αυτό το άρθρο υπέρ της. Αυτά τα ρυθμίζουν τα άρθρα 19, 20 και 21.Στο τέλος λέει πως αν θέλει το πλοίο της παράκτιας χώρας να περάσει με ένα αίτημα επιστροφής στη βάση του, αυτό επιτρέπεται”.

Το αίτημα της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι τοΚίεβο, ζήτησε την Πέμπτη, από την Τουρκία, να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες.

Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.