Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι η σύρραξη μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα έως και πέντε εκατομμυρίων προσφύγων που καταφεύγουν προς τις γειτονικές χώρες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σήμανε συναγερμό την Παρασκευή καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κλείνουν την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, τη δεύτερη ημέρα μιας θαλάσσιας, χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η στρατιωτική εισβολή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπων και έχει ωθήσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

«Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους σε λιγότερο από 48 ώρες – η πλειοψηφία τους στην Πολωνία και τη Μολδαβία», ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι, προειδοποιώντας ότι «πολλοί περισσότεροι κινούνται προς τα σύνορά της».

Ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Μια τρομακτική στιγμή για τα παιδιά

Ο Afshan Khan, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είπε σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά προετοιμάζεται για μια έξοδο προσφύγων και «εξετάζει εύρος από ένα έως τρία εκατομμύρια στην Πολωνία».

«Την ώρα που μιλάμε, υπήρξαν μεγάλες επιθέσεις στο Κίεβο που έχουν δημιουργήσει μεγάλο φόβο και πανικό στον πληθυσμό με τις οικογένειες να είναι πραγματικά φοβισμένες, να μετακινούνται μαζί με τα παιδιά τους σε μετρό και καταφύγια», είπε ο Χαν στην ενημέρωση. «Αυτή είναι ξεκάθαρα μια τρομακτική στιγμή για τα παιδιά σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Χαν είπε επίσης ότι δημιουργεί καταφύγια για γυναίκες και παιδιά κατά μήκος των οδών διαφυγής και ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή. Ο περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά είπε ότι ο οργανισμός επικεντρώνεται στη χρηματική βοήθεια προς τις οικογένειες. Η επίδραση των δυτικών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, θα αναλυθεί ως προς τον αγωγό βοήθειας, είπε.

Η Σλοβακία ήρθε αντιμέτωπη με μια εισροή ανθρώπων από την Πέμπτη με ουρές οκτώ ωρών να σχηματίζονται στο συνοριακό πέρασμα Σλοβακίας-Ουκρανίας, Vysne Nemecke, ανακοίνωσε η σλοβακική τελωνειακή διοίκηση.

Ως απάντηση στην έκτακτη ανάγκη, οι αρχές της Σλοβακίας έχουν άρει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID και δήλωσαν ότι θα ανοίξουν περισσότερες συνοριακές διελεύσεις εάν χρειαστεί.

«Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και σε μία ή δύο εβδομάδες, μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι», είπε στο Al Jazeera ένας Ουκρανός κάτοικος στη συνοριακή πόλη Ubla. «Θα έρθουν φίλοι για εμάς και μετά θα δούμε τι θα γίνει στην Ουκρανία», είπε ένας άλλος πρόσφυγας αφού πέρασε τα σύνορα.

Η Πολωνία, η οποία φιλοξενεί ήδη περίπου δύο εκατομμύρια Ουκρανούς και μοιράζεται 535 χιλιόμετρα (332 μίλια) με την πολιορκούμενη χώρα, προετοιμάζεται για μια σειρά από σενάρια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Maciej Wąsik προειδοποίησε στα τέλη Ιανουαρίου ότι έως και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Την Πέμπτη, η Βαρσοβία δήλωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει εννέα κέντρα υποδοχής κατά μήκος των συνόρων.

200.000 πρόσφυγες αναμένονται στην ΕΕ

Η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης για ένα κύμα προσφύγων, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να εκτιμούν ότι από 200.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα προσφέρουμε μαζική υποστήριξη στα πληγέντα κράτη – ειδικά στη γειτονική μας, την Πολωνία – σε περίπτωση μεγάλων μετακινήσεων προσφύγων», δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, προσθέτοντας ότι είχε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey δήλωσε ότι η γερμανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για την άφιξη των προσφύγων.

«Για την επόμενη εβδομάδα, έχουμε θέσει ως στόχο να συζητήσουμε συγκεκριμένες επιπτώσεις, ποιες προετοιμασίες μπορούμε να κάνουμε, ειδικά σε περίπτωση που οι άνθρωποι εγκαταλείψουν αυτή την κατάσταση», είπε ο Giffey.

Στη Μολδαβία, 4.000 πρόσφυγες έφτασαν την Πέμπτη καθώς η κυβέρνηση ανέπτυξε προσωρινά κέντρα τοποθέτησης στις πόλεις Palanca και Ocnita.

«Τα σύνορά μας είναι ανοιχτά για τους Ουκρανούς πολίτες που χρειάζονται ασφαλή διέλευση», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού.

Η Ουγγαρία δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι στέλνει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα για να διαχειριστεί μια αναμενόμενη εισροή, μεταξύ άλλων με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Ουκρανοί μπορούν πλέον να ταξιδεύουν δωρεάν με τρένο στην Τσεχική Δημοκρατία. Πρέπει να επιδείξουν το διαβατήριό τους μόνο κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, δήλωσε την Παρασκευή η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ceske Drahy. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν οι Ουκρανοί που θέλουν να ανταποκριθούν στη γενική εντολή κινητοποίησης του Κιέβου να επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα τους, ανέφερε ο σιδηρόδρομος.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εσωτερικών από τα κράτη μέλη της ΕΕ επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επείγουσα συνάντηση το Σάββατο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας προσφυγικού κύματος στο μπλοκ.