Την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 15:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Τσοβόλα που απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

«Ο πρώην υπουργός εισήχθη την Τετάρτη στο Αττικόν Νοσοκομείο σε κατάσταση σήψης σε έδαφος χημειοθεραπείας που ελάμβανε για προχωρημένη νεοπλασματική νόσο. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του εισήχθη κατευθείαν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου. Παρά την υποστήριξη η οποία περιέλαβε και μηχανική υποστήριξη της αναπνευστική και νεφρικής του λειτουργίας η κατάσταση του επιδεινώθηκε και κατέληξε σήμερα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:35» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Αττικόν Νοσοκομείο.

Η οικογένεια του πρώην υπουργού και δικηγόρου επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου:

EUROBANK : 0026 0178 870100 872073

IBAN : GR3702601780000870100872073

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870

IBAN:GR3801720230005023032595870

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42

IBAN: GR6201101000000010029610242

ALPHA BANK : 183002002003534

IBAN: GR4801401830183002002003534

Τη θλίψη για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα εκφράζει ο νομικός και πολιτικός κόσμος της χώρας.

Ο ΔΣΑ αποχαιρετά τον Δημήτρη Τσοβόλα

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διαπρεπούς συναδέλφου Δημήτρη Τσοβόλα. Ο εκλιπών είχε πολυετή και ευδόκιμη δικηγορική δράση. Υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διετέλεσε εξέχον μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Συλλόγου μας. Το στίγμα του θα παραμείνει ανεξίτηλο στην ποινική δικηγορία, που με συνέπεια υπηρέτησε. Ο δικηγορικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος.

»Ο Δημήτρης Τσοβόλας, διετέλεσε επί σειρά ετών Υπουργός και  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας καθ’ όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος τις δημοκρατικές αρχές και αγωνίστηκε για την καθιέρωση και εμπέδωση των δημοκρατικών ελευθεριών στην πατρίδα μας.

»Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά  του».

Αποχαιρετώ με οδύνη έναν δικό μου άνθρωπο

«Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετώ και τιμώ τον αγαπημένο μου φίλο και αδελφό, Δημήτρη Τσοβόλα. Άλλοι, πιο κατάλληλοι και πιο αρμόδιοι από εμένα θα μιλήσουν για τον εξέχοντα πολιτικό, τον λαμπρό δικηγόρο, τον μαχητή της ζωής. Εγώ θα ήθελα από μέρους μου να κατευοδώσω τον άνθρωπο με Α κεφαλαίο, που γνωρίστηκα σε σκοτεινές για μένα ώρες της ζωής και της σταδιοδρομίας μου, όταν, για να θυμηθούμε και το Μίκη, αναρωτιόμουν « Ποιος τη ζωή μου κυνηγά» ο Δημήτρης, τα Χριστούγεννα του 2005 με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να με γνωρίσει και να με συναντήσει και μετά από μια μακρά και ειλικρινή de profundis συζήτηση, στάθηκε στο πλευρό μου σε μια εξαιρετικά δύσκολη πορεία γεμάτη παγίδες και σκοπιμότητες, με συνέπεια επτά χρόνια μετά μαζί να χαρούμε την τελική δικαίωση.

»Μαζί, λοιπόν, με τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Ρένα, τη Λυδία και τον Κωνσταντίνο αποχαιρετώ με οδύνη έναν δικό μου άνθρωπο που με τίμησε με την αγάπη και τη φιλιά του» δήλωσε ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Αγαπημένε μου φίλε, καλό ταξίδι

«Με μεγάλη μου λύπη άκουσα πριν από λίγο την αναγγελία του θανάτου του φίλου και συντρόφου μου Δημήτρη Τσοβόλα», αναφέρει ο δικηγόρος  Γιάννης Παγορόπουλος.

«…Βαδίσαμε παρέα 35 χρόνια στη στράτα της δικηγορίας, παλέψαμε με πάθος για τα πολιτικά μας πιστεύω και πολεμήσαμε μέχρι το τέλος τον κοινό μας εχθρό, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στις μάχες αυτές αναπτύξαμε αμοιβαίο σεβασμό κι αγάπη ο ένας για τον άλλο, μια αγάπη που κράτησε μέχρι και σήμερα. Αγαπημένε μου φίλε, καλό ταξίδι….» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Παγορόπουλος.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής.

Αφοσιωμένος στους απλούς ανθρώπους και την κοινωνική δικαιοσύνη

«Αφοσιωμένος στους απλούς ανθρώπους και την κοινωνική δικαιοσύνη, ο Δημήτρης Τσοβόλας στρατεύτηκε από τα νεανικά του χρόνια στην προοδευτική παράταξη και έμεινε πιστός σ’ αυτή σε όλη τη ζωή του. Βαθιά δημοκρατικός και λαϊκός, υπερασπίστηκε από τη θέση του βουλευτή, του υπουργού, του μαχόμενου δικηγόρου, τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, και αντιμετώπισε για το λόγο αυτό συκοφαντικές επιθέσεις και διώξεις, χωρίς να κάνει πίσω.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου και ιδρυτής του ΔΗΚΚΙ, αποτέλεσε παράδειγμα συνέπειας και προσωπικής ακεραιότητας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Πάντοτε ευγενής και ανθρώπινος

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα και τα του συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

«Με θλίψη, αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή και υπουργό, Δημήτρη Τσοβόλα.

»Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην ιστορική νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης και του Ελληνικού λαού το 1981.

»Πάντοτε ευγενής και ανθρώπινος, έδινε αγώνες με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στο πλευρό των αδύναμων.

»Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Έγραψε τη δική του αυθεντική σελίδα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Έζησα από κοντά τον Δημήτρη Τσοβόλα στη μάχη της ζωής του, όταν βρέθηκε άδικα κατηγορούμενος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια όταν δόθηκε στη Βουλή ο αγώνας για τη βουλευτική του ιδιότητα. Είχαμε στη συνέχεια ριζικές πολιτικές διαφωνίες,  ήμουν όμως πάντα θαυμαστής της εντιμότητας και της αγωνιστικότητάς του. Έχει γράψει τη δική του αυθεντική σελίδα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.  Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνέπεια στις ιδέες του

Για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα, ενός πολιτικού και δικηγόρου με συνέπεια στις ιδέες του, το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Με λύπη έμαθα για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους πολλούς φίλους του. Θα τον θυμάμαι όρθιο, και συνήθως μόνο, στο Ειδικό Δικαστήριο κόντρα στη βρωμιά του βρώμικου ’89», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.