Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι πολίτες της Ουκρανίας από τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Οι δρόμοι του Κιέβου έχουν στην κυριολεξία «φράξει» από το μποτιλιάρισμα, καθώς οι πολίτες έχουν πάρει τα οχήματα τους και κατευθύνονται όσο πιο μακριά μπορούν.

Στο Σλοβιάνσκ οι πολίτες έσπευσαν προς τις τράπεζες και τα βενζινάδικα εν μέσω πανικού, μόλις μερικές δεκάδες μίλια από το σημείο όπου τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να συμμετείχαν σε σφοδρή μάχη με τον ουκρανικό στρατό, όπως μεταδίδουν οι NYT.

«Επικρατεί πανικός» ανέφερε ένας πολίτης στους NYT, δείχνοντας μια σειρά από ανήσυχους Ουκρανούς που στέκονται έξω από μια κλειστή τράπεζα, απεγνωσμένοι να βγάλουν μετρητά.

«Έχουν πάρει ακριβώς αυτό που ήθελαν, εκείνοι από την άλλη πλευρά. Πανικός και αποσταθεροποίηση», είπε, αρνούμενος να αναφέρει τη λέξη Ρωσία ή το όνομα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ανέφερε ως «εκείνος ο άνθρωπος».

Σε μια βάση της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, στρατιώτες με πράσινες στολές έτρεχαν πέρα δώθε, φαινομενικά αβέβαιοι για το τι έπρεπε να κάνουν. Οι σύζυγοι και οι κοπέλες τους είχαν έρθει για να τους αποχαιρετίσουν, χωρίς να ξέρουν πού ακριβώς θα πάνε.

Ένας στρατιώτης της Εθνοφρουράς έκανε μια λίστα από κοντινές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου κυμάτιζε ήδη η ρωσική σημαία.

«Σας το λέω, αυτό δεν είναι καλό», είπε, προσθέτοντας ότι πολεμούσε εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η σύζυγός του, η Yelena, ήρθε να παραδώσει ρούχα από το χωριό Bakhmut, περίπου 40 λεπτά οδικώς πιο ανατολικά.

«Μας είπαν να μην πηγαίνουμε στη δουλειά. Όλα τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά, αλλά αυτή τη στιγμή όλα είναι ήσυχα», είπε. «Είπαν ότι ετοιμάζονται για εκκένωση».