Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των 30 ηγετών των μελών του την Παρασκευή για να συζητήσει αυτό που ο επικεφαλής της συμμαχίας περιέγραψε ως «σκόπιμη, εν ψυχρώ και μακροχρόνια σχεδιασμένη εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει καταρρεύσει. Τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη σε μια κλίμακα και έναν τύπο που πιστεύαμε ότι ανήκε στην ιστορία», δήλωσε την Πέμπτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της συμμαχίας. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα ενεργοποιήσει νέα αμυντικά σχέδια για τα ανατολικά της συμμαχίας, τα οποία «θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε . . . τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ όπου χρειάζεται».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας από την επιθετικότητα», είπε.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η ελευθερία και η δημοκρατία αμφισβητούνται από απολυταρχικά καθεστώτα» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Είμαστε σε μια συμμαχία που δρούμε ως μια φωνή. Θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας αλλά και τις αξίες μας. Η δημοκρατία πάντα θα επικρατεί έναντι της απολυταρχίας».