Η Ρωσία, ύστερα από διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, εισέβαλε στην Ουκρανία και επιτέθηκε στις περισσότερες πόλεις της χώρας προκαλώντας έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Οι Ρώσοι, όπως είχαν προαναγγείλει, εξαπέλυσαν επίθεση στην Ουκρανία, και πλέον τα πάντα είναι σε μια πολύ λεπτή γραμμή.

Η UEFA παρακολουθεί και εκείνη με τη σειρά της όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία και μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη διεξαγωγή του τελικού του Champions League.

Ο λόγος είναι πως έχει οριστεί να γίνει στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Μαΐου, όμως η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αναγκάζει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να παγώσει τα πάντα.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η UEFA παρακολουθεί τις εξελίξεις, μιας κι ο τελικός έχει προγραμματιστεί να γίνει φέτος στη Ρωσία.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η διοργανώτρια Αρχή να αλλάξει την έδρα του τελικού, παρόλα αυτά η UEFA δε σκοπεύει να πάρει βιαστικές αποφάσεις και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Το πλήγμα στην UEFA από την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο τελικός ωστόσο είναι το λιγότερο που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την UEFA. Η αλλαγή έδρας δεν είναι κάτι σπουδαίο, μιας και τα δύο τελευταία χρόνια άλλαξε το γήπεδο λόγω του κοροναϊού, με την Κωνσταντινούπολη να είναι η επιλεγμένη πόλη. Ωστόσο, και τα δυο ματς έγιναν τελικά σε Λισαβόνα και Οπόρτο, με την Πόλη να φιλοξενεί πια τον τελικό του 2023.

Αυτό που καίει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν είναι άλλο από την Gazprom. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η ρωσική εταιρεία είναι ο βασικός οικονομικός υποστηρικτής της UEFA για τη διοργάνωση του Champions League από το 2012. Μάλιστα, η εταιρεία είναι ένας από τους κύριους χορηγούς εταίρους της UEFA, αφού συνεργάζεται σε περισσότερα τουρνουά. Η Gazprom είναι ο κύριος χορηγός της Ζενίτ, της Σάλκε 04 και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου.

Η UEFA, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας, γνωρίζει τι συμβαίνει και είναι πιθανό να προχωρήσει σε αλλαγή. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει ήδη επιδείξει την ικανότητα να δημιουργήσει μια νέα υποδομή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο τελευταίος λόγος στον Τσεφέριν και η σχέση με το Μουντιάλ

Εξάλλου, όλη η πολιτική τάξη έχει ήδη ταχθεί κατά του να γίνει ο τελικός στην Αγία Πετρούπολη, και πλέον εφόσον η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει θα πρέπει ο Αλεξάντερ Τσεφέριν να αποφασίσει τι θα γίνει με τον τελικό, αλλά και με τη μεγαλύτερη χορηγία της UEFA.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι στα σχοινιά από όλες τις απόψεις, και παρότι με το σλοβένο παράγοντα χειρίζεται μέχρι στιγμής εξαιρετικά διπλωματικά επεισόδια και καταστάσεις (όπως με την European Super League), πλέον έχει να διαχειριστεί κάτι τελείως διαφορετικό, που έχει άμεση επίδραση και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UEFA θα πρέπει επίσης να αποφασίσει τι θα κάνει με τους αγώνες πλέι-οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ουκρανίας – Σκωτίας και Ρωσίας – Πολωνίας, μιας και πλησιάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ματς.

Το Μουντιάλ του Κατάρ θα βρεθεί και αυτό σε δύσκολη θέση αν συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, με τις εθνικές ομάδες και τα παιχνίδια στην Ουκρανία να έχουν ήδη αναβληθεί.

Με λίγα λόγια, όπως έχει συμβεί παγκοσμίως τις τελευταίες ώρες σε οικονομικό επίπεδο μεγάλη πτώση των δεικτών, κάτι ανάλογο θα γίνει και στο ποδόσφαιρο. Και η UEFA είναι η ομοσπονδία που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.