Με συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση ώστε η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει ενιαία τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου που πυροδοτούν οι επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας, συμμετέχει η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει στους ηγέτες της Ε.Ε. τη σύσταση ενός κοινού ταμείου συνολικού ύψους 100 δις. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Οι πόροι αυτοί μπορούν να συγκεντρωθούν από την αξιοποίηση 1,2 επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Τα δικαιώματα αυτά  μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά.

Πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούν πως η ενεργειακή κρίση ήδη έχει κοστίσει περί τα 350 δις. ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών είναι δυσοίωνες με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που έχει προκαλέσει η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη χθες οι τιμές του φυσικού αερίου TTF εκτινάχθηκαν κατά 10% πλησιάζοντας ακόμη και τα 90 ευρώ/MWh.

Την πρωτοβουλία της χώρας μας για ενιαία απάντηση απέναντι στην έκρηξη του ενεργειακού κόστους της Ε.Ε. που πυροδοτούν οι κινήσεις της Μόσχας προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Virgil Popescu.

Η προαναφερόμενη ελληνική πρόταση είχε παρουσιαστεί στις αρχές της χρονιάς από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας.

Η Eurelectric

Η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στον ενεργειακό τομέα έχει απασχολήσει σχεδόν και το σύνολο των κορυφαίων εταιρειών ενέργειας της Ε.Ε.

Τέτοιοι προβληματισμοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, κυριαρχούν στους μεγάλους παίκτες της Eurelectric της Ομοσπονδίας 32 εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ΔΕΗ.

Πηγές θέλουν πλέον και οι επιχειρήσεις να επιζητούν από την Ε.Ε. ενιαία αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην ενέργεια καθώς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να δεχτεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα καθώς είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: ΟΤ