Παρατείνεται για ακόμη μερικές μέρες η απόφαση για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, καθώς τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι σκληροί δείκτες επιμένουν και ο ρυθμός αποσυμπίεσης δεν είναι ικανοποιητικός.

Η άρση του μέτρου με τις μάσκες, θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς επικοινωνιακά θα εμπεδώσει την αίσθηση ότι η πανδημία εξασθενεί και η ζωή επιστρέφει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην λεγόμενη κανονικότητα.

Κάνουν τους… καλούς

Και ενώ πολλοί γιατροί που βλέπουν την κατάσταση στα νοσοκομεία διαπιστώνουν ότι ο ιός δεν έχει υποχωρήσει, οι ειδικοί της Επιτροπής που αξιολογούν την ημερήσια διακύμανση των επιδημιολογικών δεικτών, έχουν ως χρονικό ορόσημο το Πάσχα, δίνοντας… χώρο και χρόνο στην πανδημία να υποχωρήσει.

Παρά το γεγονός ότι όπως λένε στα νοσοκομεία δεν παρατηρούνται οι εικόνες μάχης των προηγούμενων εβδομάδων, οι ειδικοί λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τον κίνδυνο από τον συνωστισμό σε αποκριάτικες εκδηλώσεις ο οποίος σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση, μπορεί να προκαλέσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα ανατρέψει σχεδιασμούς και προσδοκίες.

Στόχος επομένως, είναι τα οδηγηθούμε συντεταγμένα σε ένα Πάσχα το οποίο θα εορταστεί χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμνεων δύο ετών. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας δεν έλαβε καμία απόφαση για τις μάσκες. Αυτό αναμένεται να γίνει σε κάποια από τις προσεχείς συνεδριάσεις.

Σκηνές πολέμου

Ωστόσο, η παραλλαγή Ομικρον εξακολουθεί να προκαλεί περί τις 20.000 μολύνσεις καθημερινά και οι θάνατοι ανά 24ωρο να είναι εξίσου πολλοί και ανεξήγητοι, όπως παρατηρεί  ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου

«Δεν περιγράφουμε πλέον σκηνές πολέμου ούτε εφιαλτικές σκηνές όπου δεν έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς. Είμαστε σίγουρα σε μικρότερη πίεση», παρατηρεί ο γιατρός επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι θάνατοι από κοροναϊό εξακολουθούν να είναι πολλοί.

«Οι θάνατοι είναι σοκαριστικοί, οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί και τα κρούσματα είναι γύρω στις 20.000, ενώ πολλοί από το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν μολυνθεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε ένα στέλεχος, την Όμικρον, το οποίο είναι υπερμεταδοτικό και δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει».

Γεγονός είναι ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις αίρουν διαδοχικά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, έχοντας ως χρονοδιάγραμμα τα τέλη του Μαρτίου. Ωστόσο, η ανησυχία για το τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό, παραμένει, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποκλείεται να αναδυθεί μια καινούργια μετάλλαξη, γρηγορότερα από την παρασκευή κάποιου εμβολίου ευρείας αποτελεσματικότητας.

Δεν θα εξαλειφθεί

Ετσι λοιπόν σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια ενδημική φάση, μολύνοντας περισσότερο πληθυσμό, διατηρώντας χαμηλότερη παθογονικότητα από προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής τα εμβόλια mRNA παρέχουν ισχυρή προστασία, με τον κίνδυνο νοσηλείας να είναι 16 φορές μεγαλύτερος για τους μη εμβολιασμένους.

Η ασθένεια από τον κοροναϊό, λένε, δεν θα εξαλειφθεί, και σίγουρα δεν θα εκριζωθεί στο άμεσο μέλλον. Θα υπάρξουν εξάρσεις εξαιτίας της εξελικτικής πορείας του ιού και το κρύο που οδηγεί τον κόσμο σε κλειστούς χώρους. Θα χρειάζεται συνεχής εμβολιασμός λόγω της φθίνουσας ανοσίας και των μεταλλάξεων. Επίσης, η νόσος θα απαιτήσει παρακολούθηση αντίστοιχη με αυτή της επιτήρησης της γρίπης, που χρησιμοποιείται στη διαμόρφωση των ετήσιων εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης.

Αβολα τα πράγματα

Ολα αυτά ακούγονται ανησυχητικά και άβολα. Προιωνίζονται δεσμεύσεις, αγγαρείες και τεταμένη προσοχή. Πολύ περισσότερο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ισχυρή προειδοποίηση για νέο κύμα της πανδημίας, καθώς η διάρκεια της ανοσίας παραμένει ακόμη άγνωστη, δισεκατομμύρια πληθυσμού παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι, γεγονός που διευκολύνει τις μεταλλάξεις του ιού.

Και δεν ξεχνάμε, ότι αν και η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια, οι μελλοντικές μεταλλάξεις μπορεί να μην είναι ηπιότερες. Η εξέλιξη του ιού δεν είναι γραμμική και διάφορα στελέχη είναι πιθανό να εμφανιστούν. Ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού θα παραμείνει βασική προτεραιότητα, όπως και οι αποτελεσματικές θεραπείες.