Καμία απόφαση δεν ελήφθη για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδρίαζε σήμερα.

Το θέμα είχε προγραμματιστεί να τεθεί σήμερα στην Επιτροπή από την κυβέρνηση, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους λίγο πριν την κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα αποτελούσε κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα, επομένως η επιδημιολογική εποπτεία παραμένει απαραίτητη.

 Καπραβέλος: Θα είναι ολέθριο να χαλαρώσουμε – Η πανδημία δεν πέρασε σε ενδημική μορφή

«Δεν περιγράφουμε πλέον σκηνές πολέμου ούτε εφιαλτικές σκηνές όπου δεν έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς. Είμαστε σίγουρα σε μικρότερη πίεση». Με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο περιέγραψε την επιδημιολογική κατάσταση στα τέλη Φεβρουαρίου ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό εξακολουθούν να είναι πολλοί.

«Οι θάνατοι είναι σοκαριστικοί, οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί και τα κρούσματα είναι γύρω στις 20.000, ενώ πολλοί από το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν μολυνθεί» περιέγραψε στην ΕΡΤ ο κ. Καπραβέλος.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών ο διευθυντής της ΜΕΘ στο «Ν. Παπανικολάου» τόνισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε ένα στέλεχος, την Όμικρον, το οποίο είναι υπερμεταδοτικό και δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει».

Καμία χαλάρωση και επίταση των εμβολιασμών

Μιλώντας για την ανοσιά στον πληθυσμό ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι δεν είναι η επιθυμητή γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση αλλά αναπροσαρμογή του σχεδίου.

«Πρέπει να υπάρξει επίταση των εμβολιασμών για να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας και να μη χαλαρώσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας δύο πολύ δύσκολους μήνες. Ο στόχος που πρέπει να βάλει η Πολιτεία είναι η αποτροπή ενός νέου, καταστροφικού κύματος της πανδημίας».

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας ο κ. Καπραβέλος είπε ότι σε περιόδους ύφεσης περιορίζεται εκεί όπου υπάρχουν συνωστισμοί. «Το λάθος είναι να περάσει ως χαλάρωση των μέτρων. Στους κλειστούς χώρους όπου όντως μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση μπορεί να διατηρηθεί».

Kαι όπως πρόσθεσε, ο ιός δεν έχει γίνει ενδημικός και δεν είναι ακίνδυνος. «Δεν βρήκαμε το εμβόλιο που θα μας προστατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ιός εξακολουθεί να είναι φονικός. Δεν υπάρχει κανένα βιβλιογραφικό δεδομένο που να λέει ότι περάσαμε σε ενδημική μορφή και δεν περιμένουμε άλλες εξάρσεις».