Δύο δόσεις ενός νέου εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο βασίζεται στη συμβατική τεχνολογία των πρωτεϊνών, προσφέρει αποτελεσματικότητα 100% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι παρασκευάστριες εταιρείες Sanofi και GSΚ.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο προλαμβάνει το 58% των συμπτωματικών κρουσμάτων και το 75% των ήπιων κρουσμάτων.

Τα νούμερα αυτά είναι μικρότερα από ό,τι στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, βρίσκονται ωστόσο «σε συμφωνία με την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα στο σημερινό περιβάλλον που κυριαρχούν οι παραλλαγές ανησυχίας», ανέφεραν οι δύο εταιρείες.

Σκοπεύουν τώρα να καταθέσουν αιτήματα έγκρισης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δύο δόσεις του εμβολίου των Sanofi-GSK οδήγησαν στην παραγωγή περισσότερων εξουδετερωτικών αντισωμάτων από ό,τι ένα εγκεκριμένο εμβόλιο mRNA, ανέφεραν οι εταιρείες, αν και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί.

Όταν το εμβόλιο χρησιμοποιείται ως αναμνηστική δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων φέρεται να ανεβαίνουν κατά 18 έως 30 φορές.

Οι δύο εταιρείες σχεδίαζαν να υποβάλουν αίτηση για το εμβόλιό τους πέρυσι, όμως οι κλινικές δοκιμές έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους και το σχέδιο ματαιώθηκε. Στη συνέχεια ανέπτυξαν μια πιο ισχυρή βερσιόν του εμβολίου και ξεκίνησαν νέες κλινικές δοκιμές, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του έτους.

Το εμβόλιο περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα -η Sanofi παράγει τις πρωτεΐνες, η GlaxoSmithKline μια ενισχυτική ουσία.

Το γεγονός ότι το εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνες αντί για mRNΑ ίσως καθησυχάσει όσους παραμένουν επιφυλακτικοί με τον εμβολιασμό.

Τις επόμενες εβδομάδες πάντως αναμένεται στην Ελλάδα το αντίστοιχο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax.