ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ του 2024 στο Παρίσι αναμφίβολα επιφυλάσσουν εκπλήξεις και ανατροπές των προγνωστικών, καθώς η νέα γενιά, σε όλα τα αθλήματα, θα δημιουργήσει διαφορετική κατάσταση των διεθνών αθλητικών πραγμάτων, καθώς και δυνατότητες έχει, και ζωτικό χώρο να διεκδικήσει. Οι Αγώνες αυτοί θα αφήσουν στην ιστορία του θεσμού ένα βαθύ αποτύπωμα. Την πλήρη αριθμητική ισοτιμία των δύο φύλων. Ηδη από το Τόκιο το 52%-48% ήταν η πρόγευση της ραγδαίας επερχόμενης αλλαγής.

ΠΡΙΝ από 122 χρόνια ο αριθμός των αθλητριών μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών (αντισφαίριση, γκολφ, ιστιοπλοΐα). Οσον αφορά το ποια είναι η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο, θεωρείται η Σαρλότ Κούπερ στο τένις. Ωστόσο η έρευνα οδηγεί σε άλλα δύο πρόσωπα: στην επίσης Αμερικανίδα Μάργκαρετ Αμποτ στο γκολφ αλλά και στην Ελβετίδα Ελέν ντε Πουρταλές στην ιστιοπλοΐα. Η «πρωτιά» συνεπώς κρίνεται από την ημερομηνία διεξαγωγής του αγωνίσματος.

Διεξήχθη επίσης για πρώτη φορά στο Τόκιο η μεικτή (με δύο άνδρες και δύο γυναίκες) σκυταλοδρομία 4×400, με την τετράδα της Πολωνίας να παίρνει την ιστορική πρωτιά. Ετσι, όπως μας πληροφορεί ο φίλος της στήλης, ιστορικός και συγγραφέας Κ. Κατσιγιάννης, έρχεται να συμπληρώσει τη μακρά πορεία, από το 1912, της σκυταλοδρομίας 4×400μ. ανδρών (διεξήχθη 25 φορές με πολυνίκη τις ΗΠΑ με 18 χρυσά), ενώ στις αθλήτριες η «μεγάλη» συνήθως αποκαλούμενη σκυταλοδρομία εμφανίστηκε ύστερα από εξήντα χρόνια (1972, Μόναχο), έγινε σε 13 διοργανώσεις, με πολυνίκη πάλι τις ΗΠΑ με οκτώ χρυσά μετάλλια. Πάντως στη μεικτή σκυταλοδρομία του Τόκιο οι ΗΠΑ περιορίστηκαν στην τρίτη θέση, καθώς το αργυρό μετάλλιο περιήλθε στην ομάδα της Δομινικανής Δημοκρατίας.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ βήματα για την ισοτιμία αφορούν τα 100 μ. εμπ. γυναικών και το έπταθλο. Οψόμεθα. Σημαντική και η ριζική αλλαγή στο βάδην. Κατάργηση των 50 χιλιομέτρων για αμφότερα τα φύλα και η καθιέρωση και για τις δύο πλευρές των 35 και 20 χιλιομέτρων. Την κορυφαία εμφάνιση για το ελληνικό βάδην το 2021 πέτυχε η 38χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη του ΓΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη) με προπονητή τον Ν. Κεφαλόπουλο. Ηταν όγδοη στο Τόκιο και πρώτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Βάδην που έγινε στη Σλοβακία, ενώ η ελληνική ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση.