Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβη σε νέες δηλώσεις για την κρίση στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Εσθονίας, Αλάρ Κάρις.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι δεν βλέπει πόλεμο με τη Ρωσία ούτε κλιμάκωση. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Ανάμεσα σε άλλα, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας του και της εδαφικής της ακεραιότητας και μίλησε για επιθετικές ενέργειες από τη Μόσχα.

Ζήτησε αυστηρές κυρώσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε, ακόμη, την ολοκληρωτική αναστολή του Nord Stream 2 στο πλαίσιο των κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτοιμη για διάλογο δηλώνει η Ρωσία

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.