Αρχίζει τα επόμενα 24ωρα ένας κύκλος περίπου 25 καταθέσεων γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών, από τις οποίες τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να διακριβώσουν τις συνθήκες θανάτου – μέσα σε 32 μήνες – των τριών κοριτσιών, ηλικίας έξι μηνών, τριάμισι και εννέα ετών, της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

«Από αύριο αναμένεται να επιταχυνθεί η έρευνα της ΕΛΑΣ για το θάνατο των τριών παιδιών, αναμένονται οι ιστολογικές εξετάσεις στις αρχές της εβδομάδας και θα κληθούν σειρά από μάρτυρες, ιατροδικαστές και γιατροί που παρακολούθησαν τα παιδιά», είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

«Σε συνέντευξή του ο πατέρας, μιλώντας για το θάνατο του πρώτου παιδιού, της Μαλένας, είπε ότι οι γιατροί του είχαν πει ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 37 χρόνια. Για το δεύτερο κορίτσι η πάθηση που είχε ήταν η μοναδική στην Ελλάδα», συνέχισε ο ίδιος.

«Η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς έχει διαμορφωθεί το μοτίβο του θανάτου, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να πεθαίνουν τρία παιδιά διαφορετικής ηλικίας, όταν δεν τα επιτηρούν οι γιατροί», τόνισε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

«Τον Μάρτιο του 2021 πέθανε αιφνιδιαστικά το 6 μηνών κοριτσάκι και μετά από μία εβδομάδα παθαίνει ανακοπή και εμφανίζει μετά εγκεφαλοπάθεια το 9 ετών παιδί που μέχρι τότε δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Εκ των πραγμάτων θα φτάσουμε να ερευνούμε μόνο εξωτερικό παράγοντα»

«Είναι μια πολύ εξαιρετική περίπτωση. Από την πρώτη στιγμή απορούμε πώς έχουν κρατήσει την ψυχραιμία τους οι γονείς. Αυτό που ερευνάται, είναι η περίπτωση του να υπάρχει όχι ιατρική αμέλεια, αλλά κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Το Ανθρωποκτονιών δεν έχει στοχοποιήσει κάποιον, έχει πιάσει τα πάντα από το μηδέν και προχωρά προσπαθώντας να βρει εξηγήσεις. Στην ιατρική αμέλεια όταν ερευνούμε πιθανή ποινική ευθύνη κάποιου γιατρού εξετάζεται τι έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά. Μέχρι στιγμής η έρευνα δείχνει ότι κανένας γιατρός δε λειτούργησε έξω από το πρωτόκολλο. Άρα εκ των πραγμάτων θα φτάσουμε να ερευνούμε μόνο εξωτερικό παράγοντα», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης.

«Σα γονέας θέλω να πω ότι αν υποπτευόμουν ότι υπάρχει ιατρική αμέλεια, θα είχα κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον των ιατρών», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η έρευνα θα κρατήσει αρκετό καιρό»

«Αν δεν υπάρξει αστάθμητος παράγοντας που να επιταχύνει τις εξελίξεις, εκτιμώ ότι η έρευνα θα κρατήσει αρκετό καιρό. Δεν έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις, αναμένουμε και τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, και μετά θα γίνει συνεκτίμηση όλων των στοιχείων για τους τρεις θανάτους», σημείωσε κλείνοντας ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.