Η Πολωνία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία ζήτησε να πραγματοποιηθεί η σύνοδος αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με μια επιστολή που ανήρτησε στο Twitter ο Ανταμ Χαλατσίσνκιε, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πολωνίας στον ΟΑΣΕ.

Λειτουργεί

Στο μεταξύ, η  διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα. «Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και «για κάθε ενδεχόμενο», σύμφωνα με τον Κουλέμπα. «Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

Σε τι ελπίζουν

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

Διαβουλεύσεις

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.