Η Καμίλα Βαλίεβα, βεβαρημένη από ένα σκάνδαλο ντόπινγκ, ολοκλήρωσε τον αγώνα της στο ελεύθερο πατινάζ με πολλά λάθη και η προπονήτριά της, Ετερί Τουτμπερίτζε, δεν της στάθηκε, όπως γίνεται συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αντιθέτως, όταν βγήκε από τον πάγο τη ρώτησε: «Γιατί σταμάτησες να αγωνίζεσαι; Γιατί το άφησες; Εξήγησέ μου, γιατί; Μετά το άξελ κατέθεσες τα όπλα!»


Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε ότι το περιστατικό εγείρει ανησυχίες για το μέλλον, προσθέτοντας: «Όταν στη συνέχεια είδα πώς την υποδέχτηκε το στενότερο περιβάλλον της, με τέτοια τρομερή ψυχρότητα, ήταν ανατριχιαστικό να το βλέπω αυτό. Αντί να την παρηγορούν, αντί να προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν».

Η Ετερί Τουτμπερίτζε είναι επικεφαλής σε μια γραμμή παραγωγής για επιτυχημένους νέους ρώσους πατινέρ τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένης της νέας ολυμπιονίκου Άννα Σερμπάκοβα και της ασημένιας ολυμπιονίκου Αλεξάνδρα Τρούσοβα.

Τις πρώτες μέρες μετά την κυκλοφορία της είδησης ότι βρέθηκε ντοπέ, η 15χρονη Ρωσίδα ήταν συχνά-πυκνά στην αγκαλιά της προπονήτριάς της κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ενώ στο βιογραφικό της για τους Αγώνες η νεαρή αθλήτρια την αποκαλεί ηρωίδα της.

Όπως και να έχει, ο «ψυχρός» τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Τουτμπερίτζε στη Βαλίεβα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, και παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προπονήτριά της παράγει αθλήτριες που παίρνουν υψηλή βαθμολογία, πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το κόστος ύστερα από αυτά που συνέβησαν χθες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ξέσπασε και άλλη μια αθλήτρια. Ο λόγος για την Τρούσοβα, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. «Το μισώ αυτό το άθλημα. Το μισώ. Τα μισώ όλα αυτά. Δε θα πάω στην τελετή μεταλλίων. Δε θέλω να πάω» ακούστηκε να λέει θυμωμένη η αθλήτρια. Ωστόσο, αργότερα ηρέμησε και είπε: «Φυσικά αυτά ήταν μόνο συναισθήματα και θα το σκεφτώ ξανά και θα αποφασίσω αργότερα τι θα κάνω στο μέλλον».