Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ» – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές – είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας των δύο χωρών, σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής του. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία ορισμένοι εξ αυτών να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1, που προβλέπει ο νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές στέκονται στο γεγονός πως στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, o οποίος, όπως σημειώνεται, είναι μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για κονδύλια σε ξένες επιχειρήσεις και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει προτεραιότητα την οικοδόμηση σχέσεων με την Ελλάδα, που είναι ένα σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμη ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, καθώς και ο επί σειρά ετών γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζο Λίμπερναν.

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία, καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.