«Η ρήτρα Μητσοτάκη στην ακρίβεια, μας οδηγεί σε βαθιά κοινωνική κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με κατοίκους της Αγιάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την κοινωνία, τον εργαζόμενο και τον αγρότη.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στα ΜΜΕ που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έχουν επιβάλει ομερτά και δεν προβάλλουν τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι τόσο μεγάλα και τόσο υπαρξιακά, αλλά έχει υπάρξει μία μεγάλη ομερτά από τα ΜΜΕ. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών. Ούτε ένα αφιέρωμα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή θέλει να στήσει ένα καθεστώς στην ενημέρωση και όχι μόνο. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να διαγράψει τον ευρωβουλευτή του, τον κ. Κύρτσο, επειδή είπε μία μεγάλη αλήθεια: ότι αυτό που κρύβεται εντός της χώρας, το γνωρίζουν πολύ καλά στη Ευρώπη, ότι μία κυβέρνηση που έχει δώσει εκατομμύρια σε μέσα ενημέρωσης δίχως κριτήρια, κόβοντας κάθε αντίθετη φωνή, στοχοποιεί και ποινικοποιεί δημοσιογράφους και δικαστές. Μία κυβέρνηση που υποβαθμίζει την δημοκρατία δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις ακόμη και από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι βρίσκεται εκεί, για να αναδειχθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, «προβλήματα που ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ταυτίζονται με τα προβλήματα κάθε νοικοκυριού που έχει προβλήματα επιβίωσης, καθώς το εισόδημα εξανεμίζεται από την τρίτη εβδομάδα, τα χρέη διογκώνονται και οι ανάγκες αυξάνονται, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το κύμα ακρίβειας «έχει κυρίως να κάνει με την τρομακτική ενεργειακή κρίση, την οποία έχει πολλαπλασιάσει η κυβέρνηση με τις επιλογές της. Δεν είναι λογικό να είμαστε η χώρα της ΕΕ με την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι ενώ κυβέρνησε τέσσερα χρόνια με την τρόικα δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα.

Ως αιτίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να λειτουργήσει την ΔΕΗ με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αποφάσισαν να εκχωρήσουν το 17% της ΔΕΗ, βάζοντας και από το ελληνικό Δημόσιο 100 εκατομμύρια στη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για να πάει το Δημόσιο από το 51% στο 34%. Και τώρα, αντί η ΔΕΗ να επιτελεί το ρόλο της ως δημόσια επιχείρηση, ανταγωνίζεται τους άλλους ιδιώτες παρόχους στο πόσο υψηλότερα θα πάει η τιμή του ρεύματος», όπως είπε.

«Οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση»

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά: «Όλη αυτή η κατάσταση μετατρέπεται σε πυρηνική απειλή για την κοινωνία, γιατί μετακυλίεται στα σούπερ μάρκετ. Ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε στα ύψη, όμως, δεν είναι για όλους το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο για τον συνταξιούχο που παίρνει 600 και 700 ευρώ και του έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και είναι σχεδόν όσο η σύνταξή του. Γι’ αυτό εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου. Αν διατηρηθεί αυτό, οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση. Υπαρχει άμεση ανάγκη για στήριξη των νοικοκυριών».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στους αγρότες, λέγοντας ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας για να μείνουν στην ύπαιθρο και να παράγουν. Είναι αναγκαιότητα να επιστραφεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Να επιδοτηθεί το αντιστάθισμα της ρήτρας προσαρμογής για να αντέξουν την κρίση, μαζί με στοχευμένες επιδοτήσεις στις ζωοτροφές και στα αγροτικά εφόδια», επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε όμως και στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων: «Επειδή ζητούμε μέτρα στήριξης για τους πολίτες, μας κατηγορούν ότι οι προτάσεις μας οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η ΝΔ αποφάσισε να δώσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς. Αποφάσισε να πάρει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ της 13ης σύνταξης, αλλά και επιπλέον πόρους για να την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Δεν μπορούν να μιλούν για εκτροχιασμό α λα καρτ. Δεν έχουν την πολιτική βούληση να στηρίξουν την κοινωνία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, γιατί έχουν την πολιτική βούληση να κάνουν deal με τα μεγάλα συμφέροντα. Έχουν την πολιτική βούληση να στηρίζουν την ελίτ , έχουν πολιτική βούληση να δίνουν χρήματα στα golden boys και σε αυτούς που κάνουν επέλαση στο κράτος».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «υπάρχει ο άλλος δρόμος, που είναι και ο μόνος που μπορεί να αντιστρέψει την κοινωνική καταστροφή και περνάει μέσα από την αντίσταση, τον αγώνα, τη διεκδίκηση και τη λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», και ζήτησε εκλογές «για μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει έγνοια να στηρίξει την κοινωνία, τον αγροτικό κόσμο και να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα».

Ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους της Αγιάς, οι οποίοι του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας. Του εξέφρασαν τους φόβους τους, καθώς η αύξηση του κόστους υπονομεύει τις δυνατότητες παραγωγής και αποψιλώνει την περιφέρεια.