Την αναστολή λειτουργίας του συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμού «green pass» του Ισραήλ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις κορωνοϊού συνεχίζουν να μειώνονται.

Ο Νάφταλι Μπένετ δήλωσε την Πέμπτη, μετά από συνάντηση με υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας, ότι το κύμα της παραλλαγής Όμικρον στο Ισραήλ «έχει σπάσει» και ότι επίκειται περεταίρω άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

Το Green Pass, το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού του Ισραήλ, επέτρεπε την είσοδο σε κλειστούς χώρους και μεγάλες συναθροίσεις μόνο σε ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ή είχαν λάβει τουλάχιστον τρεις δόσεις του εμβολίου.

Αν και οι νέες μολύνσεις παραμένουν υψηλές, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει καταγράψει μια σταθερή μείωση στα σοβαρά περιστατικά Covid19 από την κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα, νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Το Ισραήλ κατάφερε με ταχύτητα πέρσι να εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Pfizer, που έδινε στην εταιρεία τη δυνατότητα να επεξεργαστεί ιατρικά δεδομένα σε αντάλλαγμα για τη σταθερή παροχή δόσεων. Γύρω στο 48% των 9,4 εκατομμυρίων Ισραηλινών έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech από όταν η χώρα ξεκίνησε τη διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού, στα τέλη του 2020. Περισσότερο από το 72% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.