Σε απελάσεις διπλωματών προχωρούν Ρώσοι και Αμερικανοί, με φόντο της κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.

Η Ρωσία διέταξε την απέλαση του αμερικανού διπλωμάτη, Μπαρτλ Γκόρμαν, αναπληρωτή πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, με τους Αμερικανούς από την πλευρά τους να διαμηνύουν ότι πρόκειται να απαντήσουν, προχωρώντας και εκείνοι σε μια αντίστοιχη απέλαση, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την είδηση της απέλασης του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου αμερικανού διπλωμάτη στη Μόσχα.

Ο ακριβής λόγος της απέλασης του Αμερικανού δεν έχει προς το παρόν διασαφηνιστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 Η εν λόγω απέλαση έρχεται ωστόσο σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, ενώ η ένταση αναζωπυρώνεται γύρω από την ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα την περιοχή του Ντονμπάς.

Ήδη, από τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου, Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν σήμερα σε περιοχές του Ντονμπάς. Ρωσόφωνοι αυτονομιστές μάχονται εκεί ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις, διεκδικώντας την απόσχισή τους από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Λευκός Οίκος: «Απρόκλητη» η απέλαση

Η απέλαση του αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή από τη Μόσχα ήταν «απρόκλητη», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά για την υψηλή πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον του αναπληρωτή επικεφαλής μιας (διπλωματικής) αποστολής, που ήταν σημαντικό μέλος της ηγετικής ομάδας της πρεσβείας, ήταν απρόκλητες», είπε η Ζαν-Πιερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο, καθ’ οδόν για το Οχάιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι κρίσιμο να έχουν οι χώρες μας το αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό, για να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», εξήγησε.

Η Ζαν-Πιερ είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα τονίσει τη «δέσμευση των ΗΠΑ στη διπλωματία», στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος παρέλαβε τη ρωσική απάντηση στις προτάσεις των ΗΠΑ περί των εγγυήσεων ασφαλείας και επανέλαβε την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.